Nevralji, sinir sisteminde herhangi bir noktadan kaynaklanan ve sinir yollarının biri boyunca duyulan şiddetli ağrıdır. Temelinde, çevresel ağrı yollarının aşırı duyarlılaşması ve beyindeki ağrı merkezlerinde duyarlılaşma nedeniyle denetim mekanizmalarının kaybı yatar. Genellikle yüz ve baş bölgesinde hissedilen ağrılarla seyreder. Hastalığın oluşmasında birçok sebep vardır. Donma, üşütme, bir sinirin darbe veya yabancı bir cisim tarafından irkitilmesi, tümör, anevrizma, kırılmış bir kemik parçalarının yer değiştirmesi, frengi, grip, tifo gibi hastalıklar, kimyasal madde zehirlenmeleri, ve romatizmal hastalıklar nevralji oluşumuna sebebiyet verebilir.
Hastalık genelde 50 – 70 yaşlarında ortaya çıkar. En yaygın semptomları şiddetli ağrı, yanma hissi, karıncalanma, temasa ya da ısıya duyarlılık, sıkıntı, halsizlik, uyku bozukluğu, depresyon ve iştahsızlıktır. Nevralji ağrıları aniden şiddetli olarak başlar ve çoğu zaman dayanılmaz boyutlara ulaşır. Normalde kısa süreli devam eden ağrılar, kriz haline gelerek günlerce hatta haftalarca sürebilir.
Zor olan nevralji tedavisinde çeşitli yöntemler uygulanabilir. Sıcak uygulama, ses ötesi tedavi ve mor ötesi ışınım şeklinde uygulanacak fizik tedavi, ilaç tedavisi, ağrı yapan sinirin kesilmesi veya bir kısmının alınması şeklinde uygulanacak cerrahi müdahale başlıca tedavi yöntemleridir. Nevraljiye neden olan etmenlerin çeşitli olması, hastalığın kaynağının araştırılması ve tedavinin belirlenen sebebe göre planlamasını zorunlu kılar.
Güncellenme Tarihi: 8 Haz 2022, 16:56
Bu içerik, Atakent Sağlık Grubu Tıbbi Yayın Kurulu’nun onayı ile yayınlanmıştır. Sayfada yayınlanan içerikler kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır ve sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi edici sağlık hizmetine yönelik içerikler bulunmamaktadır. Doğru tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz
Sayfa dilini değiştir:
English (İngilizce)