cagri-merkezi-icon.png

Uykusuzluk Ciddi Hastalıklara Neden Olabiliyor

Uykusuzluk, fiziksel ve ruhsal sağlığı tehdit eden büyük bir sorun. Kalp damar hastalıklarından  psikolojik rahatsızlığa kadar birçok problemin ardında bu sorun yatabiliyor. Aynı zamanda yorgunluk, isteksizlik ve sinirlilik haline de neden olabiliyor. Yapılan bir araştırmada uykusuz kalan kişilerin vücutlarında bulunan toksinlerin normal uyuyanlara göre daha yüksek olduğu, uykuyla temizlenmesi gereken bu maddelerin vücutta zehir etkisi yaparak hafıza, algı ve dikkat gibi sorunlara yol açtığı kanıtlanmıştır. Yapılan başka bir araştırmaya göre ise uykusuzluk vücuttaki 711 genin bozulmasına sebep oluyor. Günde normalinden 2 saat az uyumak bile bu bozulmaya neden olabiliyor.

Günde 7 saatten az uyumak açlığı bastıran leptin hormonunu azaltıp, iştahı artıran grelin hormonunun artmasına neden olarak uzun vadede obeziteye yol açıyor. Uykusuzluk nedeniyle diyabet ve glikoz tolerans bozukluğu riski de artıyor. Günde 5 saat veya daha az uyumak diyabet hastalığına yakalanma ihtimali 2.5 katına çıkarıyor. Yetersiz uyku tansiyonun yükselmesine, denge sorunlarının yaşanmasına ve trafik kazalarının artmasına da sebebiyet verebiliyor. Bunların yanında uykuyu düzenleyen sistemin bozulması, bağışıklık sisteminde bozulmaları beraberinde getiriyor.

Dikkat edilecek diğer bir husus uyku kalitesidir. Uyku kalitesi sadece uyku süresine bağıl değildir. Uykuya dalma suresi, uyku süresince uyanma sayısı, derin uyku süresi ve dinlendiriciligi de önemlidir. Üniversite öğrencilerinde yapılan bir çalışmada alkol alan, kafeinli içecek tüketen, uyku süresi az olan ve çok olan (9 saat/gün) öğrencilerin uyku kalitesinin daha kötü olduğu bulunmuştur.

Uykusuzluk çekenler depresyona girme riskini daha fazla taşıyor. Çocuklarda görülen uyku bozukluğu ise hiperaktivite gibi davranış bozukluklarına sebep oluyor. Uyku bozukluğunun tedavisinde yaşam tarzının değiştirilmesi ve düzene sokulması önemli. Kullanılacak ilaçlarla uykuyu düzene sokmak da mümkün. Eğer uyku sorunu yaşıyorsanız, biran önce uzman bir hekimden yardım isteyin. Rastgele uyku ilacı almaktan da muhakkak kaçının.

 

 

 

Güncellenme Tarihi: 8 Haz 2022, 16:52

Bu içerik, Atakent Sağlık Grubu Tıbbi Yayın Kurulu’nun onayı ile yayınlanmıştır. Sayfada yayınlanan içerikler kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır ve sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi edici sağlık hizmetine yönelik içerikler bulunmamaktadır. Doğru tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz

 

 

Sayfa dilini değiştir: English (İngilizce)

Sağlık Rehberi

EMDR Terapisi Nedir?

EMDR Terapisi, güçlü bir psikoterapi yöntemi olan göz hareketleriyle sistematik duyarsızlaştırma ve yeniden işleme çift yönlü uyarımlarla travmatik anının yeniden işlenmesini sağlayarak işlenmemiş anının yaşama daha uygun bir şekilde kaydedilmesini…

Sınav Kaygısı

Sınav Kaygısı Ne İle İlişkilidir? Bireyin sınava yüklediği anlamlar, sınavla ilgili zihinde oluşturulan imaj, sınav sonrası duruma ilişkin atıflar ve sınav sonrası elde edilecek kazanımlara verilen önem sınav kaygısı oluşumu…

Eklem ve Kas Hastalıklarının Tedavisinde ACRS Serum Yöntemi

ACRS (otolog sitokin zengin serum), hastanın kendi kanından özel olarak geliştirilen bir serum bileşiğidir. İçeriğinde yenilenme sürecini destekleyen aktive edilmiş büyüme faktörleri ve bağışıklık sistemi hücreleri tarafından salınan moleküller (interlökinler)…

Şeker Hastalığı ve Ayak Yaraları

Diyabet, diğer ismiyle şeker hastalığı, çağımızın müzmin hastalıkları arasında ön sıralarda yer almaktadır. Besinlerle alınarak kana karışan şekerin vücutta yıkılarak enerjiye dönüştürülememesi hastalığın karakteristik özelliğidir. Böylelikle kanda dolaşan şeker idrar…