Sağlığınızın Gülümseyen Yüzü

cagri-merkezi-icon.png

KURUMSAL

Haberler

Tedavi Edilmeyen Karaciğer Yağlanması Tehlikeli Durumlara Yol Açabiliyor

Karaciğer yağlanması, karaciğer hücrelerinde aşırı yağ birikmesi nedeniyle oluşur. Kadın ve erkekte aynı oranda görülür ve toplumdaki her 5 kişiden birinde mevcuttur. Sağlıklı bir insanın karaciğer hücrelerinde az miktarda yağ bulunması normaldir. Ancak karaciğerdeki yağlanma aşırı boyutlara ulaştığında yapısal ve fonksiyonel bozukluklara yol açar. Bazı durumlarda organın kendisine zarar vererek siroz gibi ciddi sorunlara yol açabilir.

Aşırı kilolar, obezite, diyabet, yüksek koleterol ve trigliserid değerleri karaciğer yağlanması riskini artıran faktörlerdir. Hastalık genelde belirti vermeden seyreder ve yıllarca fark edilmeyebilir. Kritik düzeylere ulaştığında halsizlik, yakın organlarda ağrı, mide bulantısı, baş ağrısı, şişkinlik, hazımsızlık, nefes kokusu, vücut ısısında yükselme, ciltte kaşıntı ve kızarıklık, gözlerde kızarma ile hafıza zayıflığı gibi belirtiler oluşmaya başlar. İlerlediğinde ise ani kilo kaybı, güçsüzlük ve zihin karışıklığı gibi durumlar oluşabilir.

Karaciğer yağlanması, beslenme ve yaşam tarzında yapılacak değişikliklerle çoğu zaman durdurulabilir ve tersine çevrilebilir. Hastalığın tedavisinde fazla kilolardan kurtulmak önemlidir. Kilo verdikçe karaciğerde biriken yağ oranında azalma görülür. Bu sayede yağlanma nedeniyle oluşabilecek siroz gibi rahatsızlıkların görülme riski de önemli oranda düşer. Hastalar, aşırı şekerli ve işlenmiş gıdalar ile yağlı yiyeceklerden uzak durmalı, pastane işleri, tuzlu atıştırmalıklar, konserve gıdalar tüketmemelidir. Bolca meyve ve  çiğ sebze yenmeli, sağlıklı protein kaynaklarına ve tam tahıllı gıdalar gibi sağlıklı karbonhidratlara yönelmelidir. Her gün düzenli egzersiz yapmak karaciğer sağlığı açısından çok önemlidir.

 

 

Güncellenme Tarihi: 3 Haz 2022, 12:08

Bu içerik, Atakent Sağlık Grubu Tıbbi Yayın Kurulu’nun onayı ile yayınlanmıştır. Sayfada yayınlanan içerikler kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır ve sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi edici sağlık hizmetine yönelik içerikler bulunmamaktadır. Doğru tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

Sayfa dilini değiştir: English (İngilizce)

Sağlık Rehberi

EMDR Terapisi Nedir?

EMDR Terapisi, güçlü bir psikoterapi yöntemi olan göz hareketleriyle sistematik duyarsızlaştırma ve yeniden işleme çift yönlü uyarımlarla travmatik anının yeniden işlenmesini sağlayarak işlenmemiş anının yaşama daha uygun bir şekilde kaydedilmesini…

Sınav Kaygısı

Sınav Kaygısı Ne İle İlişkilidir? Bireyin sınava yüklediği anlamlar, sınavla ilgili zihinde oluşturulan imaj, sınav sonrası duruma ilişkin atıflar ve sınav sonrası elde edilecek kazanımlara verilen önem sınav kaygısı oluşumu…

Eklem ve Kas Hastalıklarının Tedavisinde ACRS Serum Yöntemi

ACRS (otolog sitokin zengin serum), hastanın kendi kanından özel olarak geliştirilen bir serum bileşiğidir. İçeriğinde yenilenme sürecini destekleyen aktive edilmiş büyüme faktörleri ve bağışıklık sistemi hücreleri tarafından salınan moleküller (interlökinler)…

Şeker Hastalığı ve Ayak Yaraları

Diyabet, diğer ismiyle şeker hastalığı, çağımızın müzmin hastalıkları arasında ön sıralarda yer almaktadır. Besinlerle alınarak kana karışan şekerin vücutta yıkılarak enerjiye dönüştürülememesi hastalığın karakteristik özelliğidir. Böylelikle kanda dolaşan şeker idrar…