Diyet, Türk Dil Kurumuna göre kişinin sağlığını ve kilosunu korumak için uyguladığı, normale oranla daha fazla özen gösterdiği özel beslenme şeklidir; perhiz ve rejim gibi adlarla da anılabilir.
Ne yazık ki diyet kavramı günlük hayatımıza az miktarda yemek yemek olarak girmiştir ki; bu sağlıklı beslenme anlamına gelmez. Kişinin kendi özelliklerine göre, günlük hayatında gerekli kalori, besinler, mineral ve vitaminler, hatta alınacak su miktarı bu konuda uzman bir ekip ve diyetisyenler tarafından belirlenmelidir.
Kilo verme amacı ile yapılan diyet ile hipertansiyon, diyabet veya kalp hastalarının yaptığı diyet birbirinden farklılık gösterir. Kilo vermek için oluşturulan diyetlerde amaç kişinin ihtiyaç duyduğu besin ve kaloriyi sağlamaktır. Ayrıca sportif aktivitede harcanacak enerji miktarı da buna eklenir.
Sportif aktivite, kişinin yapısına göre seçilmelidir. Kilo kaybı amacı ile yapılan sportif aktiviteler, kalori yakmayı ve metabolizmayı hızlandırmayı hedefler. Aktivitenin şekli ve süresinin uygunluğu, haftalık programı yapıldıktan sonra aralıklı kontroller ile test edilir. Aşırı kilolu bireylerdeki kas ve iskelet sistemi bozukluklarına göre sportif aktivitenin şekli ve süresi hesaplanır. Kalp ve akciğer kapasitesi de dikkate alınmalıdır.
Diyet ile yeterince alınan kalorinin uygun süre ve uygun şekilde yapılan aktiviteyle yakılması yoluyla vücut yağ kitlesinin azaltılması, kas dokudan kaybedilmemesi ve metabolizmanın hızlandırılması amaçlanır.
Güncellenme Tarihi: 26.05.2022, 12:07
Bu içerik, Atakent Sağlık Grubu Tıbbi Yayın Kurulu’nun onayı ile yayınlanmıştır. Sayfada yayınlanan içerikler kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır ve sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi edici sağlık hizmetine yönelik içerikler bulunmamaktadır. Doğru tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz
Sayfa dilini değiştir:
English (İngilizce)