İdrar yolu enfeksiyonu her iki cinsiyette görülmekle birlikte kadınlarda görülme sıklığı erkeklere oranla çok daha fazladır. Hemen her kadın hayatlarının bir döneminde en az 1 defa idrar yolu enfeksiyonu geçirmekte ve bu enfeksiyonların yaklaşık yarısı antibiyotik tedavisi gerektirmektedir.
Kadınların idrar yolları dışarıya kısa bir kanalla açılır. Bu sebeple dışarıdan gelebilecek mikroplara çok açıktır. Vajinal ve anal bölgede bulunan üropatojen enterikbakteriler, idrar kanalı ve idrar torbasında çok rahat yayılabilirler. Bu mikropların idrar torbasına girmesi ve burada çoğalması enfeksiyona neden olur. Vücut direncinin düşük oluşu, korunmasız cinsel ilişki, havuz ve deniz gibi ıslak ortamlar ve benzeri nedenler bu bakterilerin çoğalmasına zemin hazırlayarak enfeksiyon riskini artırır. Hastalık, idrarda yanma, idrar yaparken zorlanma, sık idrara çıkma, idrarda kan görülmesi, idrarını tutamama, akıntı, ağrı, ateş ve halsizlik gibi belirtilerle kendini gösterir. Bu şikayetlerin biri veya birkaçı görüldüğünde hemen bir uzman hekime muayene olmak gerekir. Şikayetler fazla değilse, bol sıvı tüketmek enfeksiyonu gidermede yardımcı olabilir. Bol sıvı alımı daha fazla idrar yapımına neden olarak, idrarın süpürücü etkisi ile mikropların dışarıya doğru atılmasını sağlar.
İdrar yolu enfeksiyonları kadınlarda % 15 oranında tekrarlayıcıdır. Son 6 ayda 2 veya daha fazla, son 1 yılda 3 veya daha fazla idrar yolu enfeksiyonu görülmesi tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu olarak tanımlanır. Tekrarlayan enfeksiyonlar ciddi sorunları beraberinde getirebilmektedir. Hastalığın tedavisinde amaç, uygun ilaçlarla yeterli tedavinin yapılmasıdır. Vakaların çoğunda antibiyotik tedavisi yeterli olur. Bu tedaviye ek olarak hastalığın seyrine göre ağrı kesiciler ve spazm çözücüler de kullanılabilir. Tedavi sürecinde tüketilecek bol sıvı iyileşme sürecini artırır. C vitamini, kızılcık suyu, vajinal östrojen, probiyotikler ve immunoprofilaksi tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonunu koruyucu olarak kullanılabilir.
Güncellenme Tarihi: 8 Haz 2022, 13:27
Bu içerik, Atakent Sağlık Grubu Tıbbi Yayın Kurulu’nun onayı ile yayınlanmıştır. Sayfada yayınlanan içerikler kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır ve sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi edici sağlık hizmetine yönelik içerikler bulunmamaktadır. Doğru tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Sayfa dilini değiştir:
English (İngilizce)