Sağlığın Gülümseyen Yüzü

cagri-merkezi-icon.png

Check-up

Anormal Uterin Kanamalar

Adet düzeninde sapma, gecikme veya ara kanama yaşamayan kadın yok gibidir. Bu gibi düzensiz kanamalara “Anormal Uterin Kanama – Disfonksiyonel Kanama” denir.  Düzensiz kanamalar en sık ergenlik başlangıcında ve menopoza yakın dönemlerde görülür.

Adet kanaması miktarının veya ritminin bozulması ile belirti veren düzensiz kanamalar, genelde beyin, hipofiz ve yumurtalıklar arasındaki hormonal dengenin bozulmasından kaynaklanır. Bu durum östrojen hormonu ile progesteron arasındaki dengenin değişmesine yol açarak “Disfonksiyonel Uterin Kanamalar”, “Endometrial Hiperplazi” ve “Over Kistleri” gibi hastalıkların oluşmasına sebebiyet verebilir.

 

Adet düzenindeki sapmalar normal değildir. Kadın üreme sistemindeki tüm rahatsızlıklar genelde adet düzensizlikleriyle kendini belli eder. Bu sebeple tüm düzensiz kanamaların araştırılması gerekir. Bununla birlikte adet düzensizliği her zaman miyom ya da kanserin belirtisi değildir. Temelinde anatomik patoloji olmadığı halde normal adet döngüsünde meydana gelen anormal kanamalara “Disfonksiyonel Uterin Kanama” denir.

Saat Gibi İşleyen Bu Mekanizmanın Bozulmasına Hangi Durumlar Sebep Olabilir?

Son yüzyılın öne çıkan popüler hastalığı olan stres, sıkıntı ve yaşanan üzüntüler,

Hormonal anormallikler ( Hipotroidi, Hiperprolaktinemi, hipertroidi vb.)

Bir kısım ilaçların yan etkisi,

Ağır egzersizler,

Ani ve aşırı kilo kaybı,

Adetin yeni başladığı ve henüz düzene girmediği “Puberte Dönemi”,

Menopaza girmeden önce adetlerin aksamaya başladığı iki yıllık dönem olan “Perimenopozal Dönem”

 

Anormal Uterin Kanamalar Kendi İçinde İki Gruba Ayrılır

Anormal uterin kanamalar, “Ovulatuar ( yumurta hücresi olan )” ve “Anovülatuar (yumurta hücresi olmayan)” olmak üzere iki çeşittir.

Ovulatuar kanamalar, genelde üreme çağındaki kadınlarda görülür. FSH eksikliği, yumurta gelişimini ve çatlamasını geciktirir. Eğer yumurta hücresinin FSH’ a duyarlılığı artmışsa, bu hücre vaktinden önce gelişir ve çatlar. Dolayısıyla polimenore ortaya çıkar.

Gelişen yumurta hücresinin çatlamaması sonucunda östrojen salgılanmaya devam eder. Yumurtlama olmadığından progesteron yeteri kadar salınamaz ve kalınlaşan endometrium bir süre sonra kırılır ve kanar. Bu kanamalara “Anovülatuar” denir. Anovülatuar sikluslara, ergenliğe geçiş döneminde olan kişlerde ve şişman hastalarda sık rastlanır.

 

Anormal Uterin Kanamada Hormonal Etkiler

Sürekli yenilenen ve her ay değişen bir doku olan “Endometrium”, östrojene ve progesterona karşı hassastır. Östrojen ve progesteronun endometriuma karşı düzensiz etkileri, anormal uterin kanamaya neden olur. Bu tür kanamalar 5 çeşittir.

Östrojen Çekilme Kanaması: Progesteronun bir etkisinin olmadığı bu kanama, dışarıdan verilen östrojenin kesilmesi ya da cerrahi ile iki yumurtalığın da alındığı durumlarda görülür.

Östrojen Kırılma Kanaması: Endometriumda östrojen uyarısı devam ettikçe fazla gelişmiş ve kalınlaşmış kısımlarda kanlanma ve dolayısı ile beslenme bozuklukları başlar ve bu kısımlar dökülerek kanamaya neden olur. Disfonksiyonel uterin kanamaların altında yatan en önemli mekanizma östrojen kırılma kanamasıdır.

Progesteron Çekilme Kanaması:Östrojenle uyarılmış ve kalınlaşmış olan endometrium yumurtlamanın ardından progesteronun etkisi altına girer ve artık kalınlaşmaz. Progesteron ortamdan çekildiğinde ise endometrium üzerindeki destek ortadan kalkar ve tüm fonksiyonel endometrium dökülerek kanamaya neden olur. Normal adet kanamaları ve doğum kontrol hapı kullanan kişilerde ilaç bittikten sonra görülen kanama bu türdendir.

Progesteron Kırılma Kanaması: Progesteron düzeyinin endometrium kalınlığını korumaya yetmemesi sonucunda oluşan kanamadır.

Atrofi Kanaması: Östrojen ve progesteronun yeterli miktarlarda bulunmamasına bağlı olarak gelişen kanamalardır. Menopoz sonrası dönemde görülürler.

 

Nasıl Tedavi Edilir?

Uygulanacak tedavi yöntemi kanama miktarı ve nedenine göre değişir. Anormal uterin kanamalarda östrojen ve progesteron içeren doğum kontrol haplarının kullanılması kanamayı durdurabilir ve düzenli hale getirir. Ağır kanamalı durumlarda daha yüksek dozda östrojen ve progesteron içeren diğer ilaçlar kullanılabilir. Bu gibi hormonal ilaç tedavisi başarı göstermezse tedavi amaçlı cerrahi küretaj uygulaması yapılabilir.

 

 

 

Güncellenme Tarihi: 8 Haz 2022, 15:55

Bu içerik, Atakent Sağlık Grubu Tıbbi Yayın Kurulu’nun onayı ile yayınlanmıştır. Sayfada yayınlanan içerikler kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır ve sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi edici sağlık hizmetine yönelik içerikler bulunmamaktadır. Doğru tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

 

 

Sayfa dilini değiştir: English (İngilizce)

Sağlık Rehberi

EMDR Terapisi Nedir?

EMDR Terapisi, güçlü bir psikoterapi yöntemi olan göz hareketleriyle sistematik duyarsızlaştırma ve yeniden işleme çift yönlü uyarımlarla travmatik anının yeniden işlenmesini sağlayarak işlenmemiş anının

Sınav Kaygısı

Sınav Kaygısı Ne İle İlişkilidir? Bireyin sınava yüklediği anlamlar, sınavla ilgili zihinde oluşturulan imaj, sınav sonrası duruma ilişkin atıflar ve sınav sonrası elde edilecek

Eklem ve Kas Hastalıklarının Tedavisinde ACRS Serum Yöntemi

ACRS (otolog sitokin zengin serum), hastanın kendi kanından özel olarak geliştirilen bir serum bileşiğidir. İçeriğinde yenilenme sürecini destekleyen aktive edilmiş büyüme faktörleri ve bağışıklık

Şeker Hastalığı ve Ayak Yaraları

Diyabet, diğer ismiyle şeker hastalığı, çağımızın müzmin hastalıkları arasında ön sıralarda yer almaktadır. Besinlerle alınarak kana karışan şekerin vücutta yıkılarak enerjiye dönüştürülememesi hastalığın karakteristik