Yüz felci, yüz mimik kaslarının hareket yeteneğini kaybetmesi durumudur. Yüze giden ana sinirin etkilenmesi sonucu, sinirin uyardığı kaslardaki fonksiyon kaybına bağlı olarak iki yüz yarısında asimetri olmasıdır. Hastalık her yaşta görülür. Çocuk hasta grubunu da etkileyebilir.
Nasıl Fark Edilir?
Yüz felci geçiren hasta, sinirin etkilenme derecesine bağlı olarak gözünü kapatamaz, kaşlarını çatamaz, ağzını oynatamaz. Mesela gülümserken ağız kenarı sağlam tarafa doğru kayacağından ağzında çarpık bir görüntü olur. Uyurken gözü tam kapanmaz, aralık kalabilir. Ya da dilinde felçli tarafta tat kaybı ve o taraf kulakta dolgunluk hissi veya sesleri olduğundan daha yüksek algılama şeklinde durumlar olabilir. Bazen kulak ağrısı ya da yüzde uyuşma şeklinde şikayetler de olabilir.
Yüz Felci Neden Olur?
Yüz felçlerinin birçok sebebi olabilir. Öncelikli olarak beyin felci ile ilgili sebepler akla gelir. Bu gibi durumlarda göz kırpma etkilenmezken ağız çevresi kaslarda etkilenme olur. Bu daha tehlikeli bir durumdur. Ama genelde olan ‘ bell palsy’ dediğimiz durumdur. Burada yüz sinirin etkilenmesi ve o taraf yüz kaslarında felç vardır. Daha çok ilişkilendirilen durum herpes tipi virüslere bağlıdır. Yada rüzgarda kalma, şiddetli soğuğa maruz kalma gibi durumlarda kulak arkası kemiğin ödemlenmesi ve oradan ilerleyen yüz sinirinin buna bağlı sıkışmasına bağlı oluşan tahribattır. Bazı yüz felçlerine de MS, Lyme, Gullian barre(GBS) gibi araştırılması gereken hastalıklarda sebep olmuş olabilir. Bazen orta kulak enfeksiyonlarını takiben oluşabilir. Soğuk havalarda baş boyun bölgesinin korunması, yaz aylarında ise klimaya direk maruziyetden sakınma riski azaltır.
Nasıl Tanı Konulur?
Bell palsy tanısı doktorunuzun sadece muayene bulguları ile konulacaktır. Hastalığa spesifik bir tanı yöntemi olmamakla beraber, yüz felcine sebep olabilecek diğer hastalıkları dışlamak adına bazı kan tetkikleri, MRI ya da EMG testi istenebilir.
Ne Kadar Zamanda İyileşir?
Yüz felçleri çoğu zaman; ilk bir kaç gün belirtiler artarak, tablo ağırlaşarak seyreder. Ama sonrasında 2 hafta içinde iyileşme ve 3- 6 ay gibi de tama yakın normalleşme şeklinde ilerler.
Tedavisi Var Mıdır?
Yüz felçlerinde tedavi sebebe göre yapılır. Eğer ki; beyin inme sendromuna bağlı ise kan sulandırıcı tedaviler öncelikli yapılır. Eğer ki MS, GBS gibi bir hastalığa bağlı ya da tümör, travmaya bağlı ise tedavi farklılaşır. Eğer aniden gelişen bell palsy dediğimiz durum ise ve engel olacak ek hastalık yok ise kortizon tedavisi uygulanır. Yine vitamin desteği sağlanır. Fizik tedavi desteği gerekebilir. Felçli taraftaki göz tam kapatılamayacağından, gözün korunması, kurumasının engellenmesi önemlidir. Doktorunuz geceleri gözünüzü kapatmanızı ya da gün içinde suni göz yaşı kullanmanızı isteyebilir. Yüz felçleri çoğunluk tama yakın iyileşme ile seyreder. Ama %1-2’lik bir kısımda beklenen iyileşme olmaz.
Güncellenme Tarihi: 1 Haz 2022, 17:57
Bu içerik, Atakent Sağlık Grubu Tıbbi Yayın Kurulu’nun onayı ile yayınlanmıştır. Sayfada yayınlanan içerikler kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır ve sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi edici sağlık hizmetine yönelik içerikler bulunmamaktadır. Doğru tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz
Sayfa dilini değiştir:
English (İngilizce)