Sünnet çocukluk çağında en sık uygulanan cerrahi işlemdir. Sünnetin doğumdan sonra ilk 60 gün içerisinde yapılmasına yenidoğan sünneti adı verilir. Son yıllarda ailelerin bilinç düzeyi ve kültür seviyesinin artması ile yenidoğan sünnetinde artış olmuştur.
Yenidoğan Sünneti Ne Zaman Yapılır ?
Doğumdan sonra ilk 24 saat takip ettiğimiz bebek, sonraki 24 saat içinde rahatlıkla sünnete alınabilir. ilk iki gün sünnet yapılmaması durumunda 7 günden 60 güne kadar yenidoğan sünneti yapılabilir.
Yenidoğan Sünneti Nasıl Yapılır ?
Özel bir teknik ile yapılan uygulama hem hızlı tamamlanır, hem de Yenidoğan bebeğin yara iyileşmesi hızlı olduğundan kolay ve estetik iyileşir. Yaklaşık 15- 20 dakika sürer. Lokal anestezi ve şekerli su emdirilerek, bebek narkoz almadan yani uyutulmadan yapıldığı için ailelerin narkoz ile ilgili endişe duymasına gerek kalmaz. Sünnet derisinin damarsal yapısı yeni gelişmekte olduğundan, sünnet işlemi sırasında kanama kontrolü kolay, işlem sonrası kanama riski çok az olur. Bu nedenle de sargı yapılmasına ihtiyaç duyulmaz.
Sünnet derisinin sıkıştırılarak açılmasıyla uygulanan dikişsiz sünnet yöntemlerinde standardizasyon sağlanamayabilir. Penis cildinin tamamen alınması gibi sorunlar çok ciddi onarımların yapılması gerekliliğine neden olabilir. Sünnetin her yaşta cerrahi ve dikişli olarak yapılması en idealidir.
Yenidoğan Sünnetinin Yararları Nelerdir ?
En büyük yararı anestezi şeklidir. Lokal anestezi ile yapılır. Olası anestezi problemleri yaşanmaz. Hastanın aç kalmasına gerek kalmaz. Bebeklerde hızlı büyüme olduğu için sünnet ve yaranın iyileşmesi çok hızlıdır. Bebek psikolojik olarak sünnetten etkilenmez. Kanama riski çok azdır. Yenidoğan sünneti yapılan çocuklarda idrar yolu enfeksiyonları oldukça az görülür. Anne lohusa olduğu için vücudunda salgılanan hormonlar, proteinler ve kan savunma sistemi emzirme yoluyla bebeğe geçerek koruyucu etki sağlar.
Prematüre Bebeklerde Yenidoğan Sünneti Yapılabilir Mi ?
Prematüre ya da düşük doğum ağırlıklı bebeklerde bebeğin doğum kilosunun 2500 gramın üzerine çıkması beklenir. Daha sonra yine cerrahi yöntemle sünneti yapılır.
Güncellenme Tarihi: 15 Haz 2022, 17:08
Bu içerik, Atakent Sağlık Grubu Tıbbi Yayın Kurulu’nun onayı ile yayınlanmıştır. Sayfada yayınlanan içerikler kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır ve sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi edici sağlık hizmetine yönelik içerikler bulunmamaktadır. Doğru tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Sayfa dilini değiştir:
English (İngilizce)