Yaz Aylarının Önemli Besinlerinden Biri Olan Karpuz Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Su ve lif içeriği yüksek bir meyve olarak bilinen karpuz, vitamin ve mineral zenginliğiyle faydalı bir meyve. Ama şeker içeriği nedeniyle 2 dilimden fazla tüketilmemesi önemli.
Yüksek potasyum içeriğinden dolayı böbrek hastalarının karpuz tüketmeden önce mutlaka doktoruna danışmaları gerekir.
Karpuzun vücudumuza faydaları saymakla bitmez. Biz sizin için en önemli 6 özelliğini paylaşıyoruz;
1. Kabızlığa iyi gelir
Lif içeriği sayesinde de kabızlığı önlemeye yardımcı olan karpuz, sağlıklı bir sindirim sistemi için düzenliliği destekler.
2. Tansiyonu dengeler
Karpuzda bulunan potasyum ve magnezyum miktarı, kan basıncını yani tansiyonu düşürür. Kardiyovasküler sistem üzerindeki stresi azaltır. Nitrik oksit, kan damarlarınızın genişlemesine yardımcı olur ve bu da kan basıncını düşürür. Bu sayede kalp sağlığını korumaya yardımcıdır.
3. Canlı ve sağlıklı bir cilde sahip olmanıza yardımcı olur
İçerisinde bol miktarda A ve C vitamini barındırmaktadır. C vitamini de cildi sağlıklı, esnek ve güçlü kılan bir protein olan kolajen yapımına yardımcı olur; cilt hücrelerini oluşturmasının yanında hücreleri onarır.
4. Likopen zenginidir
Kırmızı renginden de anlaşıldığı gibi karpuz antioksidanlardan zengin bir meyve. İçerdiği likopen isimli antioksidan kanser hücrelerini bloke eder ve vücudun savunma sistemi olan bağışıklık sistemini güçlendirir.
5. Sadece meyvesi değil çekirdeği de çok kıymetlidir
Karpuz çekirdekleri de içinde bulunan “cucurbocitrin” adlı madde ile kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olur.
6. Temiz ve sağlıklı uykunun en büyük yardımcılarından biridir
Karpuz, yüksek magnezyum içeriği ile kaliteli uyumaya yardımcı olur. Uyku bozukluklarını ve uykusuzluk oluşumunu azaltır.
Güncellenme Tarihi:11 Haz 2022, 13:49
Bu içerik, Atakent Sağlık Grubu Tıbbi Yayın Kurulu’nun onayı ile yayınlanmıştır. Sayfada yayınlanan içerikler kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır ve sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi edici sağlık hizmetine yönelik içerikler bulunmamaktadır. Doğru tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Sayfa dilini değiştir:
English (İngilizce)