Mycobacterium Tuberculosis adı verilen bir mikrobun vücuda girmesi ve çeşitli nedenlerle çoğalmaya başlamasıyla ortaya çıkan “Tüberküloz (Verem)” hastalığı, başta akciğerler olmak üzere tüm organlarda oluşabilen bir rahatsızlıktır. Gelişmiş ülkelerde ileri yaşlarda görülürken, gelişmekte olan ülkelerde daha genç yaşlarda rastlanır. Hastalık ‘Akciğer Tüberkülozu’ ve ‘Akciğer Dışı Tüberküloz” olmak üzere iki farklı şekilde değerlendirilir.
Akciğer dışı tüberküloz tutulumu akciğer zarı, lenf bezleri, sindirim sistemi ve organları, karın zarı, böbrekler, mesane, genital organları, beyin ve merkezi sinir sistemini, kemik, eklemler ve omurgaları kısaca vücuttaki her sistemi ve organda gerçekleşebilir. Hastalığın en belirgin bulguları yüksek ateş, gece terlemeleri, halsizlik ve kilo kaybıdır.
Tüberküloz tedavisi, hastalığın etkilediği organa göre değişiklik gösterir. Ülkemizde tüberküloz hastalığında kullanılan ilaçlar Verem Savaş Dispanserleri tarafından ücretsiz olarak hastalara verilmektedir. Hastalık belirtileri tedavi başlangıcından kısa süre sonra azalmaya başlar. Burada dikkat edilecek husus, hastanın ilaçlarını uzman doktorun önerdiği şekilde zamanında, ara vermeden ve aksatmadan kullanmasıdır. Tedavi süresi tutulan organa göre 6 ay ila 18 ay arasında değişir. Hastanın bu süre zarfında ilaçlarını eksiksiz bir şekilde kullanması bulaştırıcılık ve tedavi açısından çok önemlidir.
Güncellenme Tarihi:6 Haz 2022, 16:20
Bu içerik, Atakent Sağlık Grubu Tıbbi Yayın Kurulu’nun onayı ile yayınlanmıştır. Sayfada yayınlanan içerikler kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır ve sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi edici sağlık hizmetine yönelik içerikler bulunmamaktadır. Doğru tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Sayfa dilini değiştir:
English (İngilizce)