Epidural Hematom, oluşan bir kanamanın beyin dokusunun üzerinde yer alan dura mater ile kafatası kemiği arasında birikmesine verilen isimdir. Epidural kanama genellikle, bir kafa yaralanmasının sonucunda ortaya çıkar. Travmalarda özellikle darbe alan temporal kemik (şakak) ve bu kemikte oluşan bir kırık nedeni ile damarlarda yırtılmalar olabilir ve buradan sızan kan birikime yol açabilir. Sonuç olarak beyine baskı yapan pıhtılaşmış bir kan birikintisi (hematom) oluşur.
Yaralanmayı takiben kısa bir süre içinde hematom belirtileri başlar. Bunlar ani ve şiddetli başağrısı, baş dönmesi, bulantı ve kusma ile artan uyku halidir. Eğer epidural kanama tedavi edilmezse kalıcı beyin hasarına, hatta ölüme yol açabilir.
Uygulanacak tedavi kanamanın boyutuna göre değişmektedir. Eğer küçük boyutlu bir kanama ise çeşitli nörolojik tetkikler ile takip önerilir. Fakat kanamanın boyutu ciddi ise, kanamayı durdurmak ve pıhtıyı çıkartmak için cerrahi müdahale gerekir. Eğer müdahale zamanında yapılırsa pek çok hastada tam düzelme gerçekleşebilir. Yetişkinler, genelde 6 ay içinde fonksiyonlarından çoğunu geri kazanacaktır. Çocuklar kafa yaralanmalarında daha hızlı iyileşmeye eğilimlidirler ve iyi bir şekilde düzelirler.
Güncellenme Tarihi: 2 Haz 2022, 13:51
Bu içerik, Atakent Sağlık Grubu Tıbbi Yayın Kurulu’nun onayı ile yayınlanmıştır. Sayfada yayınlanan içerikler kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır ve sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi edici sağlık hizmetine yönelik içerikler bulunmamaktadır. Doğru tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz
Sayfa dilini değiştir:
English (İngilizce)