Sağlığınızın Gülümseyen Yüzü

cagri-merkezi-icon.png

Check-up

Sonbaharda Vücut Direnci Nasıl Artırılabilir?

Sıcak  yaz günleri ile vedalaştığımız sonbahar aylarında paltolar ve kazaklar giyilmeye hazır,; peki ya vücudunuz bu değişime hazır mı? Mevsim geçişlerinde vücut direncimiz düşüyor, metabolizmamızda bir takım değişiklikler yaşanıyor. Mevsim  değişikliklerinde en büyük sorun kış hastalıklarına yakalanma sıklığımızın artması.

Aşağıda yer alan önerilerle soğuk ayları sağlıklı geçirmemiz mümkün.

Vücut direncini arttırmak ve sağlıklı kalabilmek için;
• Antioksidan bitkiler, mevsim geçişlerinde vücut savunmasında etkilidir. Vücut savunması ve sıvı ihtiyacını karşılamak için   zencefil, nane, tarçın, limon otu, melisa, ekinezya, adaçayı, dağ çayı, papatya, böğürtlen, ahududu, kızılcık, kuşburnu, sarı kantaron, yaban mersini gibi tıbbi aromatik bitkilerin çayları özellikle kış aylarında siyah çay, yeşil çay ve beyaz çay da günlük kullanımda yer almalıdır. Ilık sıvılar mideyi geç terk ettiği için uzun süre tok kalmanızı da sağlar.
• Vücut direncini arttırmak ve hastalıklardan korunmak  için C vitamininden zengin kırmızı acı biber, yeşil biber, maydanoz, roka, mandalina, limon, kivi, portakal gibi sebze ve meyvelere ağırlık verin.
• Kükürtlü sebzelere de soframızda yer açalım. Lahana, karnabahar, brokoli, soğan ,sarımsak, brüksel lahanası haftada 2-3 defa sofralarımızda yer almalı. Hem iyi bir kanser savaşçısı hem de bağışıklığımızı güçlendirir.
• Bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak için kaliteli protein kaynaklarını tüketmek önemli. Balık mevsimi de başladığına göre Omega 3 yönünden zengin balığı  haftada 2-3 defa tüketmeliyiz. Kırmızı et ve tavuk dönüşümlü olarak sofralarımızda yer alabilir. Yine kuru baklagiller iyi bir lif desteği  ve protein kaynağı olarak masamızda yer almalı.
• Sert kabuklu kuruyemişler (ceviz, badem, fındık vb.) günlük beslenmemizde yer almalı.
• Hastalıklardan korunmak için probiyotik ürünler, kefir, yoğurt, turşu mutlaka sofralarınızda yer alsın. Sağlıklı beslenme açısından geleneksel gıdaları hazırlama zamanı.

Probiyotik ve prebiyotik özellik gösteren fermente turşu tarifimiz:

Kolay fermente lahana turşusu:
Sağlıklı bağırsak florası oluşturmak ve  midede yanma hazımsızlık şişkinlik gibi sorunları gidermek  için probiyotik özellik gösteren turşu iyi bir tercihtir.
Turşunuz 5-7 gün sonra yanmeye hazırdır. Hazımsızlığınız varsa yemeklerden 5 dakika önce bu turşunun suyundan 2 yemek kaşığı içip sonra yemeğinize başlayın. Posasını da yemeğinizle birlikte tüketin.
Malzemeler:
• Bir tane mor – beyaz lahana,
• 10 -12 tane havuç
• 6 tane orta büyüklükte kırmızı pancar,
• Bir kaç tane orta büyüklükte kereviz,
• Bir baş sarımsak
• 1 bağ maydanoz veya dereotu veya taze nane (Hepsi birlikte de olabilir)
• 1.5  yemek kaşığı doğal deniz veya kaya tuzu
• 1 su bardağı kefirden ve yoğurtan süzülmüş peyniraltı suyu (Karışık olsun ki, probiyotik çeşidi de fazla olsun)
• 3-5 kapsül toz probiyotik (eczaneden alınacak)

Yapılışı:
• Lahana, havuç, pancar ve sarımsağı mutfak robotundan geçiriniz ve kocaman  bir kaba dökünüz.
• Maydanoz, dereotu veya naneyi ince ince kıyarak tencere içindeki karışıma ekleyiniz.
• İçine peyniraltı suyunu, tuzu ve toz probiyotikleri dökün ve tahta servis kaşığıyla iyice karıştırın. Daha sonra elinize eldiven geçirip iyice karıştırın ve sulansın.
• Sonra bu karışımı birer litrelik cam kavanozlara doldurunuz ve küflenmemesi için hava kalmayacak şekilde kapatınız.
• Kapağını sıkıca kapatıp oda sıcaklığında 5-7  gün kadar kalmalı. Sonra buzdolabına alabilirsiniz.

Önemli Not: Fermentasyon sırasında asla küflenme olmamasına dikkat ediniz. Küf, bağırsak sağlığı için son derece tehlikelidir. Küflenmeyi önlemenin yolu havasız ortamda (aneorobik) fermente olmasını sağlamaktır.

 

 

 

Güncellenme Tarihi: 2 Haz 2022, 12:04

Bu içerik, Atakent Sağlık Grubu Tıbbi Yayın Kurulu’nun onayı ile yayınlanmıştır. Sayfada yayınlanan içerikler kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır ve sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi edici sağlık hizmetine yönelik içerikler bulunmamaktadır. Doğru tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz

 

Sayfa dilini değiştir: English (İngilizce)

Sağlık Rehberi

EMDR Terapisi Nedir?

EMDR Terapisi, güçlü bir psikoterapi yöntemi olan göz hareketleriyle sistematik duyarsızlaştırma ve yeniden işleme çift yönlü uyarımlarla travmatik anının yeniden işlenmesini sağlayarak işlenmemiş anının

Sınav Kaygısı

Sınav Kaygısı Ne İle İlişkilidir? Bireyin sınava yüklediği anlamlar, sınavla ilgili zihinde oluşturulan imaj, sınav sonrası duruma ilişkin atıflar ve sınav sonrası elde edilecek

Eklem ve Kas Hastalıklarının Tedavisinde ACRS Serum Yöntemi

ACRS (otolog sitokin zengin serum), hastanın kendi kanından özel olarak geliştirilen bir serum bileşiğidir. İçeriğinde yenilenme sürecini destekleyen aktive edilmiş büyüme faktörleri ve bağışıklık

Şeker Hastalığı ve Ayak Yaraları

Diyabet, diğer ismiyle şeker hastalığı, çağımızın müzmin hastalıkları arasında ön sıralarda yer almaktadır. Besinlerle alınarak kana karışan şekerin vücutta yıkılarak enerjiye dönüştürülememesi hastalığın karakteristik