Omurganın en sık görülen deformitesi olan skolyoz, kısaca omurganın sağa ya da sola doğru eğrilmesi olarak tanımlanır. Çoğunlukla büyüme çağında ortaya çıkar ve çok çeşitli sebeplerle oluşabilmektedir. Büyük çoğunluğunun nedeni bilinmemekle birlikte sıklıkla genetik yapı ve çocukların gelişim özelikleri hastalık üzerinde etkilidir.
Skolyoz ilk olarak sırt, omuz veya göğüs kafesinde gelişen şekil bozukluğu ile belirti verir. Hastalık düşük derecelerdeyken fizik tedavi ve egzersiz ile çok iyi sonuçlar alınabilir fakat ilerlediğinde ve eğrilikler oluştuğunda geriye dönüşü artık mümkün olmayabilir. Bu aşamada iken sırt ve bel ağrısı ile nefes darlığına da sebep olabilmektedir. Skolyoz tedavi hastanın durumuna göre egzersiz, traksiyon, alçılama veya breysleme, elektrik stimulasyonu ve cerrahi şeklinde düzenlenir. Traksiyon, deformitesinin ilerlemesini önlemek amacı ile uygulanır. Hastanın yaşı ve skolyozun durumuna göre çeşitli kullanım prosüdürleri vardır. Egzersizler tek başına skolyozun ilerlemesini durdurmaya yeterli olmayabilir ancak diğer yöntemlerle beraber uygulandığında başarı sağlar. Egzersizlerin başarısında hastanın sorumluluğunu bilmesi ve düzenli egzersiz yapması önemlidir. Eğer eğrilik kabul edilemeyecek kadar büyükse ya da diğer yöntemlerle düzeltilemiyorsa cerrahi tedavi gerekir.
Güncellenme Tarihi:7 Haz 2022, 13:21
Bu içerik, Atakent Sağlık Grubu Tıbbi Yayın Kurulu’nun onayı ile yayınlanmıştır. Sayfada yayınlanan içerikler kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır ve sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi edici sağlık hizmetine yönelik içerikler bulunmamaktadır. Doğru tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Sayfa dilini değiştir:
English (İngilizce)