Omurga tümörleri, omurga ve omuriliği oluşturan kemikler ile sinirler ve diğer yumuşak dokularda oluşan tümörlerdir. Omurga ve omuriliği oluşturan hücrelerden kaynaklanan ‘Primer Tümörler’ ve vücudun herhangi bir yerinde oluşan tümörlerin omurgaya sıçraması ile oluşan ‘Metastik Tümörler’ olmak üzere iki çeşittir. Omurga tümörlerinin en yaygın bulgusu tümörün yerleşim yerine göre değişen ağrılardır. Genelde sırtta oluşan ağrı geceleri artar, istirahat etme ile geçmez. Tümörün direct omurilikten kaynaklanması durumunda veya vertebradan kaynaklanan tümörün omuriliğe baskı yapması durumunda ise omurilik bası bulguları görülebilir. Bununla birlikte omurilik tümörleri yüksek ateşe, kilo kaybına ve halsizliğe neden olabilir. Boyun bölgesinde oluşabilecek tümör kol ve bacaklarda güç kaybı yaşanmasına ve uyuşmaya neden olabilir. Tümörün yerine göre idrar kaçırma, dışkı kontrolünü sağlayamama, cinsel fonksiyon kaybı, reflekslerde bozulmalar, yatağa bağımlılık durumu meydana gelebilir. Çocuklarda ise güçsüzlük, düşme atakları şeklinde kuvvet kayıpları görülmesi muhtemeldir.
Omurilik tümörleri cerrahi olan ve olmayan şeklinde iki ayrı yöntemle tedavi edilebilir. Cerrahi olmayan tedavi yöntemleri devamlı gözlem, kemoterapi uygulaması ve radyasyon tedavisidir. İyi huylu olan ve bası bulgusu yapmayan tümörler düzenli olarak takip edilerek gözlenebilir. Omurganın kendisinden kaynaklanan primer malign tümörleri, tesbit edildiği anda genellikle cerrahi müdahale ile tedavi tercih edilir. Özellikle nörolojik semptom veren ya da kırık oluşturmuş yahut oluşturma riski olan tümörler, ilerleyici nörolojik kayba veya kısa sürede gaita-idrar kontrolünün kaybolmasına neden oluyor ise cerrahi uygulanması gerekebilir. Eğer tümör kemoterapi veya radyoterapiye hassas değilse ve bu tedavilere cevap vermiyorsa yine cerrahi girişim uygulanması doğru olacaktır.
Güncellenme Tarihi: 2 Haz 2022, 14:26
Bu içerik, Atakent Sağlık Grubu Tıbbi Yayın Kurulu’nun onayı ile yayınlanmıştır. Sayfada yayınlanan içerikler kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır ve sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi edici sağlık hizmetine yönelik içerikler bulunmamaktadır. Doğru tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz
Sayfa dilini değiştir:
English (İngilizce)