Sınav Kaygısı Ne İle İlişkilidir?
Bireyin sınava yüklediği anlamlar, sınavla ilgili zihinde oluşturulan imaj, sınav sonrası duruma ilişkin atıflar ve sınav sonrası elde edilecek kazanımlara verilen önem sınav kaygısı oluşumu üzerinde etkilidir.
Sınav Kaygısının Belirtileri Nelerdir?
Huzursuzluk, endişe, tedirginlik, sıkıntı, başarısızlık korkusu, çalışmaya isteksizlik, mide bulantısı, taşikardi, titreme, ağız kuruluğu, iç sıkıntısı, terleme, uyku düzeninde bozukluklar, karın ağrıları vb. bedensel yakınmalar, dikkat ve konsantrasyonda bozulma, kendine güvende azalma, yetersiz ve değersiz görme sık görülen belirtilerdir.
Sınav Kaygısı Yaşandığı Nasıl Anlaşılır?
Öğrencinin başarısında belirgin bir düşüş gözlenir. Ders çalışmayı erteleme, sınav ve hazırlığı hakkında konuşmayı reddetme vardır. Soru sorulmasından rahatsız olurlar. Dikkat dağınıklığı, odaklanamama, fiziksel yakınmalarda artış (karın ağrısı, mide bulantısı, terleme, uyku düzensizliği, iştahsızlık ya da tersine aşırı yeme isteği vb.), çok çalışılmasına karşın performans düşüklüğü, kaygının varlığını gösterir.
Sınav Kaygısı Neden Oluşur?
Gerçekçi olmayan düşünce biçimlerine sahip olmak kaygını oluşmasında en önemli süreçlerdir. Mükemmeliyetçi eğilimli kişilik yapısı olanlarda daha sık görülür. Sosyal çevrenin beklentileri de önemli bir etkendir. Bireyin sınava yüklediği anlamlandırma da sınav kaygısını artıran bir faktör olarak ortaya çıkmaktadır.
Sınav Öncesi Neler Yapılmalıdır?
Çalışma alışkanlıklarını ve sınava ilişkin tutumları gözden geçirerek yeni bir düşünce yapılanması yaratmaya çalışmak gerekir. Duruma ilişkin alternatif bakış açıları üretmek gerekmektedir. Zaman iyi kullanılmalıdır. Beslenme ve uykuya dikkat edilmelidir. Sınava yönelik çalışmaları son güne bırakmamak önemlidir. Uygun yöntemlerle kaygının azaltılmasını sağlamak gerekir.
Sınav Esnasında Stres Yönetimi Nasıl Yapılabilir?
Olumsuz otomatik düşüncelere karşı alternatif açıklamalar getirme, kontrolün kendisinde olduğunu hatırlatma, Yanıtlayabileceği sorulardan başlama, kaygıyı azaltmaya yönelik teknikler kullanma (hızlı gevşeme, dikkat artırma teknikleri, kontrollü nefes alıştırması) sınav esnasında yapılabilecek bazı çalışmalardır. Gerçekçi olmayan işlevsiz düşünceleri ertelemek de sınav anında etkili bir yöntem olarak ortaya çıkmaktadır. Otomatik gelen işlevsiz düşüncelerimizi sınav anlarında anlamlandırmamızdan kaynaklı kaygımızı besliyoruz. “Şuan aklıma gelen düşünce bilişsel olarak zihnimin çarpıtarak yorumladığı bir düşünce; buna odaklanmam sınav stresimi artmasına sebep oluyor” diyerek dikkatimizi o düşünce yerine daha alternatif sağlıklı bir düşünceye yönlendirmemiz gerekmektedir. Yapmaya çalıştığımız, sınav anında stresi yönetebilmek olduğu için gelen düşüncenin önemsenmemesini o anda sağlamak, zihni başka yöne yönlendirmektir. Sınava yönelik yüklediğimiz anlamaları alternatif bakış açısıyla bakmaya çalıştığımızda daha kolay kontrol sağlanmaktadır.
Ailelere Neler Önerilmelidir?
Aileler sınırlarının farkında olmalıdırlar. Aile olumlu geri bildirimde bulunmalıdır. Sınava ilişkin konuşmalarda özenli davranmalı, gerçekçi olmalı, akranlarıyla karşılaştırmaktan kaçınmalıdır. Duygu ve düşünce paylaşımı ile empati önemlidir. Sınavı yüceltmeme, ölüm kalım sorunu yapmama, yüreklendirici davranma önerilmektedir. Çocuklar koşulsuz sevilmelidir. Aile bireyleri uygun rol modeli olmalı, uygun aile ortamı sağlamalı ve uygun problem çözme davranışları geliştirilmelidir.
Güncellenme Tarihi:10 Haz 2022, 14:39
Bu içerik, Atakent Sağlık Grubu Tıbbi Yayın Kurulu’nun onayı ile yayınlanmıştır. Sayfada yayınlanan içerikler kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır ve sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi edici sağlık hizmetine yönelik içerikler bulunmamaktadır. Doğru tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Sayfa dilini değiştir:
English (İngilizce)