Seröz Otitler sıklıkla çocuklarda oluşmakla birlikte her yaş grubundan insanda görülebilir. Çocuklarda oluşan seröz otitin nedenleri arasında allerjik rahatsızlıklar, bağışıklık sisteminin zayıflığı, üst solunum yolu enfeksiyonları, genizeti ve bademcik hastalıkları ile pasif sigara içiciliği gösterilebilirken yetişkinlerde görülen seröz otitin nedeni daha çok burun eti büyümeleri, burun kemiğindeki eğrilikler, sinüzit ve genizde oluşan tümöral hastalıklardır. Genizeti ve bademcik hastalığı olan çocuklarda oluşabilecek enfeksiyonlar orta kulakta sıvı birikmesine, dolayısıyla tekrarlayıcı seröz otit gelişimine neden olur. Bu durum çocuklarda kalıcı işitme kayıplarına neden olmaktadır.
İşitme güçlüğü, kulakta oluşan tıkanıklık hissi ve hafif seyreden ağrı ile belirti veren seröz otitlerin tedavisinde burun açıcı spreyler, antibiyotikler ve akıntı giderici ilaçlar kullanılır. İlaç tedavisinin fayda etmediği durumlardaki yaklaşım cerrahi müdahaledir. Uygulanacak cerrahi girişimde, kulak zarında açılan bir çizik vasıtasıyla orta kulakta biriken yapışkan hale gelmiş sıvının temizlenmesi ve gerek duyulduğunda tüp takılması esastır. İlaç tedavisine cevap vermeyen seröz otitlere cerrahi müdahale uygulanmazsa orta kulakta oluşan dirençli sıvının yoğunluğu giderek artar ve bu bölgede negatif basıncı yükselterek kulak zarının içeriye çökmesine neden olur. Bu da zaman içinde kulak zarının delinmesine ve işitme kayıplarının kalıcı hale gelmesine neden olabilir. Uygulanacak cerrahi girişim kısa süreli ve ağrısızdır. Hasta kısa sürede günlük yaşantısına dönebilir.
Güncellenme Tarihi: 8 Haz 2022, 16:32
Bu içerik, Atakent Sağlık Grubu Tıbbi Yayın Kurulu’nun onayı ile yayınlanmıştır. Sayfada yayınlanan içerikler kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır ve sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi edici sağlık hizmetine yönelik içerikler bulunmamaktadır. Doğru tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Sayfa dilini değiştir:
English (İngilizce)