Yaşlanmayla birlikte daha kuru ve daha az yağlı bir cilt meydana gelir. Derinin üst tabakasının yaklaşık yüzde 10’luk bir kısmını su oluşturur. Bu tabakadaki suyun azalması ile deride çatlama, kaşıntı ve kuruluğa neden olur. Cilt kuruluğu olan kişilerin çoğunda altta yatan bir hastalık yoktur. Kuru cilde sahip olan kişilerin büyük çoğunluğunu ise sık duş alan kişiler oluşturur. Son yıllarda insanlarda duş alma sıklığı arttıkça kserozis sıklığının da arttığı dikkati çekmektedir.
Sıcak su, deterjanlar, giysilerden dolayı oluşan sürtünme, sık hava yolculuğu, rüzgara maruz kalmak, çevre kirliliği, klima ve diğer kimyasal maddeler kuru cilde neden olan çevresel etkenlerdir. Atopik egzama, kalıtsal bazı hastalıklar, ihtiyosis, sedef gibi cilt hastalıkları, metabolik faktörler, tiroit bezinin yeterince çalışamaması, aşırı kilo kaybı ve ilerleyen yaş ise diğer faktörlerdir.
Kuruluk şiddetlendikçe renk değişikliğine ek olarak ciltte gerilme hissi, pul pul soyulmalar, kepeklenme, deri yüzeyinde pürüzlenme, çatlaklar, yarıklanmalar meydana gelir. Kaşıntı, kuru derinin sebep olduğu diğer bir şikayettir. Kuruluk tedavi edilmezse sonunda egzamalar görülebilir.
Kuruluk kollarda, bacaklarda ve gövdede daha belirgindir. Yüz diğer vücut bölgelerine göre daha su geçirmezdir. Deri geçirgenliğinde ise lipitlerin (yağların) kritik rolleri vardır. Sık duş alındığında doğal deri lipitlerinin yeniden oluşabilmesi için yeterli süre olmadığı için kuruluk özellikle yağ bezleri daha az olan kol ve bacaklarda daha belirgin görülür.
Cilt kuruluğu olan kişiler bir dermatoloji uzmanına danışmadırlar. Bazı olgularda sadece nemlendiriciler yeterli iken, belirtilerin şiddetli olduğu durumlarda antihistaminik ilaçlar, topikal kortikosteroid kremlere ihtiyaç duyulabilir. Çok sayıda nemlendirici olduğundan rastgele bir nemlendirici kullanımı pek doğru değildir. Hastanın deri tipine ve şikayetlerine uygun nemlendiriciler verilmelidir.
Kuru Deri (Kserozis ) için Öneriler:
- Çok Dar Giysiler Giymeyin: Çok dar giysiler sürtünme ile deride kuruluk ve iritasyona neden olabileceği için kıyafet şeçerken dikkat edilmelidir.
- Soğukta Eldiven Kullanın: Sonbahar ve kış aylarında düşük nem oranı sebebiyle daha sık deri kuruluğu gelişir. Soğuk havalarda açıkta kalan özellikle ellerimizi eldivenle korumamız gerekir.
- Duş Sürenizi Kısaltın: Sık duş almak hijyen için gerekli olsa da; uzun süren, banyo köpükleriyle yapılan ve çok sıcak suyla alınan duşlar deri kuruluğunu alevlendirir. Bu nedenle banyo ve duş süresi kısa tutulmalı, duştan çıktıktan sonra uygun nemlendiriciler kullanılmalı.
- Yağlı Sabun Kullanın: Sabunlar deriyi kuruttuğundan pH’ı 5.5 sabunsuz temizleyiciler veya yağ ve gliserin oranı yüksek sabunlar tercih edilmelidir.
- Kimyasallardan Korunun: Sık deterjan ve kimyasallarla temastan kaçınılmalıdır.
- Ofisinizin Havasını Nemlendirin: Özellikle ofis ortamında çalışanlar, klimanın neden olduğu düşük nem sonucu oluşan cilt kuruluğundan şikayet edebilirler. Odanın nem oranının düşük olmamasına dikkat edilmelidir.
Güncellenme Tarihi: 2 Haz 2022, 16:00
Bu içerik, Atakent Sağlık Grubu Tıbbi Yayın Kurulu’nun onayı ile yayınlanmıştır. Sayfada yayınlanan içerikler kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır ve sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi edici sağlık hizmetine yönelik içerikler bulunmamaktadır. Doğru tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Sayfa dilini değiştir:
English (İngilizce)