Şaşılık, her iki gözün görme akslarındaki paralelliğin yitirilmesi ve farklı yönlere bakmasıdır. Sıklıkla çocuklarda görülmekle birlikte erişkinlerde de gelişebilir. Şaşılık oluşumundan tek bir neden sorumlu değildir. Sorunlu hamilelik dönemi, doğumun problemli olması, genetik yatkınlık, çocuğun gelişimi ve geçirdiği hastalıklar şaşılığa yol açabilir. Çocukluk döneminde oluşan şaşılıkların büyük çoğunluğundan göz bozuklukları sorumludur. Göz kaslarının hareketini yöneten merkez beyindedir ve sinirlerde oluşan felçler, kafa travması, ateşli hastalıklar ve hipertansiyon da şaşılığa neden olabilmektedir. Bebeklik ve çocukluk çağında oluşan şaşılıkların bir kısmı, göz kapakları ve burun kökünün genişliği ile ortaya çıkan “yalancı kayma” olarak adlandırılan şaşılıklardır. Bu durumun tam olarak aydınlatılabilmesi için mutlaka bir göz muayenesi yapılmalıdır. Halk arasında bebeklikte oluşan şaşılığın, yaş ilerledikçe kendiliğinden iyileşeceğine dair yanlış bir inanış vardır. Bilinmelidir ki şaşılık hiçbir zaman büyümekle kendiliğinden düzelmez.
Şaşılık her yaşta tedavi edilebilir bir hastalık olmakla birlikte tedavisinde erken teşhis oldukça önemlidir. Muayene için geç kalındığında çocukların gözlerinde estetik problemlerinin yanı sıra ömür boyu sürecek görme azlığı sorunları da oluşabilmektedir. Doğumdan hemen sonra ve çocukluk döneminde çocukların göz şikayeti olmasa bile mutlaka uzman bir hekime muayene olması şarttır. Şaşılık tedavisinde çeşitli yaklaşımlar denenebilmektedir. Bazı şaşılıklar kırma kusuruna bağlı olarak oluşur ve hastanın gözlük kullanmaya başlamasıyla düzelir. Eğer hastanın gözünde tembellik mevcutsa kapama tedavisi denenebilir. Doğuştan gelen kaymalar genellikle gözlük gerektirmeyen, erken dönemde ameliyat edilmesi gerekli kaymalardır. Kaymaların büyük çoğunluğu ise 2–3 yaş civarında ortaya çıkar ve genellikle gözlükle tam olarak düzelebilir. Gözlük takıldığı halde düzelmeyen kaymalar ise cerrahi tedavi gerektirir. Çoğunlukla genel anestezi altında yapılan şaşılık ameliyatlarında anestezi uygulaması çocuk anestezisinde uzmanlaşmış hekimler tarafından yapılmaktadır. Şaşılıkta erken tanı ve tedavi ile göz tembelliği önlenebilir, 3 boyutlu görme sağlanabilir. Bu nedenle şaşılık şüphesi olan her çocuğun belirli bir yaşa gelmesi beklenmeden şaşılık uzmanı göz hekimine götürülmesi gerekir.
Güncellenme Tarihi: 8 Haz 2022, 13:14
Bu içerik, Atakent Sağlık Grubu Tıbbi Yayın Kurulu’nun onayı ile yayınlanmıştır. Sayfada yayınlanan içerikler kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır ve sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi edici sağlık hizmetine yönelik içerikler bulunmamaktadır. Doğru tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Sayfa dilini değiştir:
English (İngilizce)