cagri-merkezi-icon.png

Sarı Nokta Hastalığı

Makula Dejenerasyonu diğer bir adıyla “Sarı Nokta Hastalığı” gözün merkezi görmesinden sorumlu olan “maküla” bölgesinin yapısının bozulması ve fonksiyonunu kaybetmesine neden olan bir hastalıktır. Küçük yazıları okuyabilme, iğneden ipliği geçirebilme ve sokak tabelalarındaki yazıları net olarak görebilmek için maküla tabakasının sağlıklı olması gerekir. Sigara kullananlar, 55 yaş üzeri kişiler ve kalıtımsal risk taşıyanlar, hastalığın görülme oranı en yüksek olan kişilerdir. Toplumda 50 yaş üstü her 4-5 kişiden birinde, 85 yaşın üzerinde ise her iki kişiden birinde sarı nokta hastalığına rastlanabiliyor. Diğer risk etkenleri ise hipertansiyon, beslenme şekli, lipid-kolesterol yüksekliği, güneş ışığına uzun süre maruz kalma ve şişmanlıktır.

Sarı nokta hastalığı, farklı kişilerde değişik belirtilerle kendini gösterir. Bu hastalığa yakalanan kişiler baktıkları noktanın ortasında koyu karanlık bir bölge olduğunu söyler ve baktıkları noktadaki düz çizgilerde bükülmeler görürler. Ayrıca renkleri daha soluk algılarlar.

Sarı nokta hastalığının kuru ve yaş olmak üzere iki tipe ayrılır. Kuru tipin görülme oranı, yaş tipin görülme oranına göre daha fazla olmakla birlikte görme kaybına yol açma riski yönünden yaş tip daha tehlikelidir ve erken teşhis bu tipte daha büyük önem taşır. Kuru tipe göre yaş tip daha hızlı bir ilerleme gerçekleştirerek körlüğe sebebiyet verebilmektedir.

Kuru tipte koruyucu tedavi, yaş tipte ise göz içine iğne tedavisi ve fotodinamik tedavi uygulanır. Sarı nokta tedavi edilmez ise hastanın görme kabiliyeti %95 oranında azalır ve görme kaybı oluşur. Örneğin kişi karşısında duran bir şahsın yüzünü göremez ama kolunu ya da bacağını görebilir.

Sarı nokta hastalığında “Amsler Grid Testi” adı verilen kendi kendinize uygulayarak erken belirtilerinin tespit edilebileceğiniz bir şema bulunmaktadır. Eğer aşağıda yer alan şemada her köşeyi göremiyor ya da çizgilerde dalgalanma, kırılma, bulanıklık görüyorsanız bir göz hekimine başvurabilirsiniz. 40 yaş üzeri herkesin bu testi uygulamasını tavsiye ederiz.

 

 

 

Güncellenme Tarihi: 7 Haz 2022, 17:16

Bu içerik, Atakent Sağlık Grubu Tıbbi Yayın Kurulu’nun onayı ile yayınlanmıştır. Sayfada yayınlanan içerikler kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır ve sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi edici sağlık hizmetine yönelik içerikler bulunmamaktadır. Doğru tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

 

 

 

Sayfa dilini değiştir: English (İngilizce)

Sağlık Rehberi

EMDR Terapisi Nedir?

EMDR Terapisi, güçlü bir psikoterapi yöntemi olan göz hareketleriyle sistematik duyarsızlaştırma ve yeniden işleme çift yönlü uyarımlarla travmatik anının yeniden işlenmesini sağlayarak işlenmemiş anının yaşama daha uygun bir şekilde kaydedilmesini…

Sınav Kaygısı

Sınav Kaygısı Ne İle İlişkilidir? Bireyin sınava yüklediği anlamlar, sınavla ilgili zihinde oluşturulan imaj, sınav sonrası duruma ilişkin atıflar ve sınav sonrası elde edilecek kazanımlara verilen önem sınav kaygısı oluşumu…

Eklem ve Kas Hastalıklarının Tedavisinde ACRS Serum Yöntemi

ACRS (otolog sitokin zengin serum), hastanın kendi kanından özel olarak geliştirilen bir serum bileşiğidir. İçeriğinde yenilenme sürecini destekleyen aktive edilmiş büyüme faktörleri ve bağışıklık sistemi hücreleri tarafından salınan moleküller (interlökinler)…

Şeker Hastalığı ve Ayak Yaraları

Diyabet, diğer ismiyle şeker hastalığı, çağımızın müzmin hastalıkları arasında ön sıralarda yer almaktadır. Besinlerle alınarak kana karışan şekerin vücutta yıkılarak enerjiye dönüştürülememesi hastalığın karakteristik özelliğidir. Böylelikle kanda dolaşan şeker idrar…