Yaşımız ilerledikçe sağlığımız konusundaki kaygılarımız artar. Sağlıklı bir ömür ve sağlıklı yaşlanmak için hayatımızın her döneminde yaptıklarımız, örülen bir duvara koyulan tuğlalar gibidir. Bu duvarın temelleri ne kadar sağlam olursa ilerleyen yıllarda sağlığımız da o oranda sağlam temeller üzerine oturur. Tam bir sağlık hali beden ve ruh sağlığını içermektedir. Sağlıklı ve kaliteli bir şekilde yaşlanmak için bu durum göz önünde bulundurarak kişinin gençliğinden itibaren önlemini alması gerekir.
Sağlığını uzun yıllar korumak isteyen bireylerin öncelikle dikkat etmesi gereken nokta düzenli aralıklarla yaptırılan sağlık kontrolleridir. Bu kontrollerinizi aksatmamaya gayret edin. Düzenli ve dengeli beslenmeye özen gösterin. Yaşlanma sürecinde özellikle zihinsel aktivitelerle ilgili sorunlar yaşanmaktadır. Bunun önüne geçmek için zihinsel aktiviteleri sürekli yapın. Günlük yaşantıda beyni harekete geçirecek her türlü çalışma içinde olunması unutkanlıkları azaltacaktır. Gazetelerdeki bulmacalar, sokakta, evde, pazarda beyni uyaracak hareketler içinde olun. Psikomotor aktiviteler yapın. El, yüz, kulak vb koordinesi sağlayacak makasla bir şeyler kesme, dikiş dikme, kolye, bileklik yapma gibi işlevler gerçekleştirin. İlaçlarınızı doktorunuzun önerdiği şekillerde kullanmaya özen gösterin. Düzenli egzersiz yapmaya özen gösterin. Zaman içerisinde kemiklerinizin doğal yoğunluğu azalır. Bu normaldir. Erken yaşlarda egzersiz yapmaya başlarsanız, gerekli kemik yoğunluğunun oluşmasına destek olabilirsiniz. Ancak kemik oluşumu için önemli olan bu dönemi ihmal ederseniz, ileriki yaşlarda kemik kütlenizi korumak için daha fazla mücadele etmeniz gerekebilir. Hobi edinmeye çalışın ve bunun için mutlaka zaman ayırın. Dış mekan aktivitelerine katılın. Farklı yerlerde, farklı kişilerle buluşup etkileşime geçin. Günlük çizelgenizde mutlaka sosyal aktivitelere yer ayırın ve mutlaka uymaya çalışın. Bu şekilde hayata daha bağlı olur ve yaşamın her zaman içinde kalırsınız.
Güncellenme Tarihi: 3 Haz 2022, 12:03
Bu içerik, Atakent Sağlık Grubu Tıbbi Yayın Kurulu’nun onayı ile yayınlanmıştır. Sayfada yayınlanan içerikler kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır ve sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi edici sağlık hizmetine yönelik içerikler bulunmamaktadır. Doğru tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Sayfa dilini değiştir:
English (İngilizce)