Midemiz alınan besinleri öğütmek amacıyla asit salgılar. Salgılanan bu asitin bir kısmının yemek bitiminde mideden taşması ve yemek borusunu tahriş etmesiyle oluşan rahatsızlık ‘Reflü’ olarak adlandırılır. Kadınlarda daha sık gözlenmesine karşın ciddi yemek borusu hasarı erkeklerde daha sık gözlenir. Yaşlılarda ve çocuklarda oldukça ciddi durumlar oluşturabilir.
Hastalığın en belirgin özelliği göğüste oluşan yanma hissi ile ağıza acı ve ekşi bir suyun gelmesidir. Reflünün başka organları tahrip etmesiyle oluşan ses kısıklıkları, geçmeyen gıcık öksürüğü, ses tellerinde polip ve nodül oluşması, boğaz enfeksiyonları, boğazı sık sık temizleme ihtiyacı duyma, tedavi edilemeyen astım şikayeti ve tekrarlayan zatürre de hastalıktan şüphelenilmesini gerektiren durumlardır. Hastalığın tedavisinde ‘İlaç Tedavisi’ ve ‘Cerrahi Müdahale’ olmak üzere iki farklı yaklaşım vardır. Tedavi edilmeyen reflü hastalığı yemek borusu iltihaplarına, midenin bir kısmının daralmasına, sindirim kanalı kanamalarına, anemiye ve yemek borusu kanserine zemin hazırlayan Barrett hastalığına yol açabilir.
Reflüyü önlemek için yüksek yastıkta yatın. Aşrı yemekten kaçının ve sık sık düzenli yiyin. Yağ tüketiminizi azaltın. Çikolatayı, baharatları, kahveyi ve çayı mümkün olduğunca az tüketin. Asitli içecekler ve konserve meyve sularından kaçının. Yemeklerden hemen sonra yatmayın ve stresten uzak durun.
Güncellenme Tarihi: 3 Haz 2022, 11:20
Bu içerik, Atakent Sağlık Grubu Tıbbi Yayın Kurulu’nun onayı ile yayınlanmıştır. Sayfada yayınlanan içerikler kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır ve sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi edici sağlık hizmetine yönelik içerikler bulunmamaktadır. Doğru tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Sayfa dilini değiştir:
English (İngilizce)