Klasik (Konvansiyonel) Radyoterapi
Uzun yıllardır kullanılan doku hassasiyeti düşük fakat etki yan etki perspektifi iyi bilinen bir tedavi yöntemidir. Sağlıklı dokulara yan etkisi belirgin olmakla beraber güncel kanserli dokuya hassasiyeti yüksek yöntemlerle combine halde halen kullanımı mevcuttur.
Trilogy
Yoğunluk Ayarlı Radyoterapi (IMRT) ve Volümetrik Ark Terapi
Doku koruyucu olarak teknolojide gelinen son nokta olarak kabul edilmektedir.
Yüksek dozda tek bir ışın demeti yerine küçük dozlarda, kanserli dokuya birçok açıdan uygulanan ışınları içerir. Sağlıklı dokuları koruyucu özelliği yüksek seviyededir.
Stereotaktik Radyocerrahi (SRS)
Kafa içerisinde, küçük hacimli kanser dokularında tercih edilen kanser dokusunda hassas, sağlıklı dokulara çok düşük miktarda etki eden terapi yöntemidir.
Stereotaktik Radyoterapi (SRT)
Stereotaktik Radyocerrahi işleminin tek bird oz yerine tekrarlayan terapiler halinde uygulanmasına verilen isimdir.
Stereotaktik Beden Radyoterapi (SBRT)
Stereotaktik Radyocerrahi işleminin beyin dışı dokulara uygulanan versiyonudur. Bedene uygulanan radyasyon dozlarının daha büyük olması temel farklılığıdır.
Brakiterapi
Radyoterapi uygulanan cihazın vücut içerisinde kanserli dokuya ya da dokuya en yakın organa konulması ile uygulanan radyoterapi yöntemidir. Bu sayede kısa mesafede tedavi edici radyoaktif ışının neredeyse tamamı sadece kanserli dokuya verilir. Bu terapi yöntemi klasik radyoterapi (konvansiyonel radyoterapi) ile kombine edilerek tamamen iyileşme (kür) oranlarının yükseltilmesi sağlanmaktadır.
Güncellenme Tarihi: 3 Haz 2022, 13:23
Bu içerik, Atakent Sağlık Grubu Tıbbi Yayın Kurulu’nun onayı ile yayınlanmıştır. Sayfada yayınlanan içerikler kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır ve sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi edici sağlık hizmetine yönelik içerikler bulunmamaktadır. Doğru tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Sayfa dilini değiştir:
English (İngilizce)