cagri-merkezi-icon.png

Ozon Tedavisi

Ozon Nedir?

Ozon, üç oksijen atomundan oluşan bir moleküldür. Doğada stratosfer tabakasında bulunur ve güneşin UV ışınlarının geçişini engeller. Oda sıcaklığında renksiz ama karakteristik kokusu olan bir gazdır.

Tıbbi Ozon Nedir?

Tıbbi tedavide kullanılmakta olan ozon “Medikal Ozon” olarak adlandırılmaktadır. Medikal ozonun elde edilmesinde “Tıbbi Ozon Jeneratörü” cihazları kullanılmaktadır. Bu cihazlarda %100 saf oksijen yüksek elektriksel voltaja maruz bırakılarak ozon/oksijen gaz karışımı
elde edilmektedir

Ozon terapinin en önemli özelliği, hastaya ve hastalığa özgü olmak üzere vücuda farklı yollarla ve farklı dozlarda verilebilmesidir. Ozon vücuda şu yöntemlerle uygulanmaktadır:

Paravertebral Ozon Enjeksiyonu

Paravertebral ozon tedavisi, bel ve boyun fıtıklarında ozon-oksijen karışımının omurganın iki yanındaki kaslar içine enjekte edilmesi şeklinde yapılır. Bel ve boyun fıtıklarında son derece parlak sonuçlar vermekte ve çok hızlı bir düzelme sağlayabilmektedir.

Major Otohemoterapi

En sık kullanılan uygulama yöntemidir. Bu yöntemde hastanın damarından alınan bir miktar kan (50-120ml) ozona dayanıklı steril bir tüp içine alınır. Bu kana uygun görülen dozda ozon/oksijen karışımı verilir ve karışım sağlandıktan sonra aynı yoldan vücuda geri verilir.

Minor Otohemoterapi

Bu yöntemde ise ozonlanmış 3-5 ml kan kas içi yolla hastaya geri verilir. Bu yöntemle  bağışıklık sistem aktivasyonu yapılır: alerjik hastalıklarda ve genel olarak bağışıklık sistemini güçlendirmekte kullanılır.

Eklem İçine Enjeksiyon Şeklinde Uygulama

Bu yöntemde kireçlenme olan eklemlere genelde aralıklı olarak 3-5 enjeksiyon gaz olarak (ozon-oksijen karışımı) yapılır. Özellikle diz  ve omuz problemlerinde  kullanılan bir yöntemdir.

Lokal Uygulama

Myofasial tetik noktalara (kulunç) kas içindeki ağrılı tetik noktalara ozon-oksijen enjeksiyonu uygulanır. Tendon problemlerinde  de benzer şekilde uygulama yapılabilir.

Torbalama

Daha çok iyileşmeyen yatak ve diyabet yaralarında, gangrenlerde tercih edilir Hasta vücut bölümü özel bir torba içine sokulur ve ozon- oksijen karışımı bu torba içine verilerek gaz ile yaranın temas etmesi sağlanır .

Ozon Tedavisi Hangi Hastalıklar İçin Uygulanır?

  • Kas iskelet sistemi ağrıları ve yaralanmaları (kas, eklem, tendon, ligaman ağrıları ve romatizmal ağrılar)
  • Omurga disk hastalıkları (bel ve boyun fıtığına bağlı ağrılar)
  • Myofasiyal ağrı, fibromiyalji
  • Nöropatik ağrı (el ve/veya ayaklarda karıncalanma, uyuşma, yanma, üşüme gibi şikayetlere neden olan ağrılar)
  • İlgili uzman tarafından yönlendirilmiş diyabetik yaralar
  • Tedavi ile yeniden açılma şansı olmayan kan akım bozukluğuna neden olan ekstremite yaralanmaları
  • Kronik yorgunluk sendromu
  • Stresle mücadele
  • Detoks (Toksinlerden Arınma) ozon terapisi.

 

Ozon Tedavisi Kimlere Uygulanamaz?

Ozon tedavisi glukoz-6-fosfat-dehidrogenaz enzim eksikliği olan ‘favizm’(bakla hastalığı) hastalarına kesinlikle uygulanmaz.

Hamile ve emzirenlere, ağır kanama, pıhtılaşma bozuklukları, sık tekrarlayan akut pankreatiti ve kronik alkolizmi olan kişilere uygulanmamalıdır.

 

 

Güncellenme Tarihi: 28 Ara 2022, 14:20

Bu içerik, Atakent Sağlık Grubu Tıbbi Yayın Kurulu’nun onayı ile yayınlanmıştır. Sayfada yayınlanan içerikler kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır ve sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi edici sağlık hizmetine yönelik içerikler bulunmamaktadır. Doğru tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

Sayfa dilini değiştir: English (İngilizce)

Sağlık Rehberi

EMDR Terapisi Nedir?

EMDR Terapisi, güçlü bir psikoterapi yöntemi olan göz hareketleriyle sistematik duyarsızlaştırma ve yeniden işleme çift yönlü uyarımlarla travmatik anının yeniden işlenmesini sağlayarak işlenmemiş anının yaşama daha uygun bir şekilde kaydedilmesini…

Sınav Kaygısı

Sınav Kaygısı Ne İle İlişkilidir? Bireyin sınava yüklediği anlamlar, sınavla ilgili zihinde oluşturulan imaj, sınav sonrası duruma ilişkin atıflar ve sınav sonrası elde edilecek kazanımlara verilen önem sınav kaygısı oluşumu…

Eklem ve Kas Hastalıklarının Tedavisinde ACRS Serum Yöntemi

ACRS (otolog sitokin zengin serum), hastanın kendi kanından özel olarak geliştirilen bir serum bileşiğidir. İçeriğinde yenilenme sürecini destekleyen aktive edilmiş büyüme faktörleri ve bağışıklık sistemi hücreleri tarafından salınan moleküller (interlökinler)…

Şeker Hastalığı ve Ayak Yaraları

Diyabet, diğer ismiyle şeker hastalığı, çağımızın müzmin hastalıkları arasında ön sıralarda yer almaktadır. Besinlerle alınarak kana karışan şekerin vücutta yıkılarak enerjiye dönüştürülememesi hastalığın karakteristik özelliğidir. Böylelikle kanda dolaşan şeker idrar…