Genç ya da yaşlı ayırt etmeden herkeste görülebilecek yaygın şikayetlerden biri de omuz ağrılarıdır. Omuz ağrıları yaşayanlar özelikle giyinirken, askıya herhangi bir şey asarken, üst raflara uzanırken zorluk çeker ve ağrı hissederler. Bu ağrıların istirahat halinde görülmeye başlaması, omuz üzerine yatmayı engelleme noktasına gelmesi ise hastalığın ilerlediğine işaret eder. Eğer omuz ağrılarına neden olan hastalık tedavi edilmezse bu ağrılar sinsice ilerlemeye devam eder ve omuz hareketlerinin kısıtlanmasına neden olur. Hatta donuk omuz denen ve hayatı ciddi biçimde kısıtlayan bir hale gelir.
Omuz ağrılarının en sık görülen nedenleri arasında kolunu omuz seviyesinde ve onun üzerinde tutarak çalışmak zorunda olanların tendonlarının omuz kemikleri arasında sıkışması, omuz bölgesinde hareketli parçalar arasındaki sürtünmeyi azaltmaya yardım eden içi sıvı dolu kese olan bursaların ağrılı iltiabi hastalığı, kolun uzun süre hareketsizliği nedeniyle oluşan donuk omuz sendromu, yaşlılarda bir aydan uzun süren boyun, omuz kuşağı ve kalça kuşağındaki ağrı ve tutuklukla seyreden bir hastalık olan polimiyaljia romatika görülür. Omuz ağrılarına neden olan sorun nadiren kemiklerle ilgilidir. Sorunun genellikle kemik ve eklemle değil, kas ve yumuşak dokularla ilgili olmasından dolayı omuz ağrılarının tedavisinde fizik tedavi ve egzersiz her zaman birinci seçenektir.
Omuz ağrıları, fizik tedavi ile en hızlı sonuç alınan ve başarılı sonuçlar gösteren hastalıklardandır. Tedaviye bir an önce başlamak ve düzenli egzersiz yapmak hastalığı tedavi etmeyi oldukça kolaylaştırır. Eğer omuz ağrılarından şikayetçiyseniz, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon departmanına giderek yardım almanızda fayda vardır. Egzersiz hayat ve hayatlar kurtarır.
Güncellenme Tarihi: 7 Haz 2022, 14:33
Bu içerik, Atakent Sağlık Grubu Tıbbi Yayın Kurulu’nun onayı ile yayınlanmıştır. Sayfada yayınlanan içerikler kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır ve sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi edici sağlık hizmetine yönelik içerikler bulunmamaktadır. Doğru tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Sayfa dilini değiştir:
English (İngilizce)