Halsizlik, fiziksel ve zihinsel olarak farklı anlamlar ifade etse de çoğunlukla birlikte ortaya çıkar. Genelde bir hastalık semptomu olarak değerlendirilse de, farklı nedenlerle de ortaya çıkabilir. Stres ve depresyon gibi psikolojik nedenler; diyabet, hipotiroidi, kansızlık (anemi), böbrek ve karaciğer hastalıkları gibi metabolizmal rahatsızlıklar; hipertansiyon ilaçları, kolesterol düşürücü ve antidepresan gibi ilaçlar; zatürre, astım, kalp kapak hastalıkları gibi hastalıklar; grip, sıtma ve hepatit gibi enfeksiyon hastalıkları; yetersiz uyku, vitamin ve mineral eksikliği ile menopoz halsizliğe neden olan etmenler olarak sayılabilir.
Düzgün beslenmenize ve yeterince uyumanıza rağmen 2-3 haftadan uzun süren halsizlik şikayetiniz varsa, öncelikle bir dahiliye hekimine muayene olmanızda fayda vardır. Halsizliğin kaynağını araştırmak için kan, şeker ve tiroid tahlilleri istenir ve sorunun kaynağına yönelik tedavi önerilir. Bununla birlikte bazı hususlara dikkat ederek halsizliğinizi yenebilirsiniz. Bunun için uykunuzu almaya dikkat edin. Hazır gıdalardan, bol yağlı, tuzlu yiyeceklerden kaçının. Bol bol du için. Hareketli kalmaya dikkat edin. Zihninizi ve bedeninizi rahatlatmanın yollarını keşfedin. Çalışma saatlerinizin aşırıya kaçmamasına özen gösterin. Sürekli strese neden olan faktörleri ortadan kaldırmaya gayret edin. Alkol, nikotin ve uyuşturucudan uzak durun.
Güncellenme Tarihi: 2 Haz 2022, 17:32
Bu içerik, Atakent Sağlık Grubu Tıbbi Yayın Kurulu’nun onayı ile yayınlanmıştır. Sayfada yayınlanan içerikler kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır ve sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi edici sağlık hizmetine yönelik içerikler bulunmamaktadır. Doğru tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Sayfa dilini değiştir:
English (İngilizce)