Motor nöron hastalığı olarak da bilinen ALS, beyin sapı ve omurilik bölgelerinde yer alan motor sinir hücrelerinin kaybı sonucu gelişen ve kaslarda güçsüzlük ve erimelere yol açmakla birlikte hafıza kusurlarına da neden olabilen ciddi bir rahatsızlıktır. ALS omurilikte kasları besleyen sinirlerin bulunduğu bölgeyi etkiler. Bu bölgelerde hastalık yüzünden sağlıklı sinirler yerine sertleşmiş veya hasarlı doku gelişir ve kaslar beslenemeyerek git gide zayıflar, küçülür. Hastalık her yaş grubundan kişileri etkileyebilir fakat sıklıkla 50 yaşının üzerindeki kişilerde ortaya çıkar. Gen mutasyonu, beyinde kimyasal dengesizlik ya da bağışıklık sistemindeki sorunlar ALS hastalığının sebebi olabilir. Bununla birlikte sigara içenlerde ve iş yerinde kurşun gibi metal ve çeşitli kimyasallara maruz kalan kişilerde ALS hastalığının ortaya çıkma riskinin daha yüksek olduğunu bilinmektedir.
Hastalığın belirtileri kişiden kişiye değişir. Sıklıkla bir kolda veya bacakta oluşan güçsüzlük ya da incelme sonucu kalem tutmak, düğme iliklemek ve çanta taşımanın zorlaşması sonucu fark edilir. Semptomlar bazı hastalarda konuşma veya yutmada güçlük şeklinde başlar. Kaslarda ağrı, seğirme ve kramplar bu belirtilere eşlik eder. İlerleyen vakalarda nefes almak, yürümek ve en basitinden bir bardağa uzanmak gibi gündelik hareketler zorlaşır ve hastalık hastayı günden güne felç ederek ilerler.
ALS hastalığının tedavisi şuan için mümkün değildir. Bununla birlikte hızını azaltmak için ilaçlı tedavi uygulanır. Burada amaç hastaların daha iyi bir hayat sürmesi ve hastanın şikayetlerini azaltmaktır. Bu amaçla oluşturulan fizik tedavi programları ile tedavi desteklenmekte, beslenme problemlerine çözümler geliştirilmektedir. Hastanın mümkün olduğunca harekete devamını sağlayacak program ve ekipmanlar hazırlanmakta böylece hastanın yaşam kalitesi artırılmaya çalışılmaktadır.
Güncellenme Tarihi:13 Haz 2022, 16:44
Bu içerik, Atakent Sağlık Grubu Tıbbi Yayın Kurulu’nun onayı ile yayınlanmıştır. Sayfada yayınlanan içerikler kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır ve sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi edici sağlık hizmetine yönelik içerikler bulunmamaktadır. Doğru tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Sayfa dilini değiştir:
English (İngilizce)