Solunum yoluyla dış ortama en açık organımız olan akciğerlerimiz, çalışma ortamında olabilecek her türlü solunum zararlısının ilk etkileyeceği sistemlerin başında gelir. Havada bulunan mikroplarla birlikte toz, gaz, buhar ve dumanlar solunum yoluyla alındığında burundan başlayarak akciğerlerimizin derinliklerine kadar, farklı hastalıkların gelişmesine neden olabilir. Tozlu işlerde çalışanlarda bu riske daha fazla maruz kalmaktadır.
Solunum yolu ile akciğerlerimize çektiğimiz bu zararlıların oluşturacağı sağlık sorunları ilk belirtilerini dakikalar, saatler bazı durumlarda da günler içinde gösterir. Bu belirtiler burun akıntısı, boğazda oluşan yanma hissi, öksürük, nefes darlığı, astımın ve KOAH’ ın şiddetlenmesi, göğüste sıkıntı hissi, hırıltılı solunum gibi şikayetlerdir. Bu şikayetler uzun dönemde astım, kronik bronşit, amfizem, KOAH, kronik hipersensitive pnömonileri, pnömokonyozlar, akciğer ve akciğer zarı kanserleri ve enfeksiyonlarıdır.
Tedavide en önemli kriter, hastanın yapmakta olduğu işten uzaklaştırılmasıdır. Bu gerçekleşmezse tedavide başarı sağlanamaz. Bu önlem ile birlikte uygulanacak ilaçlı tedavi de iyileşmeye yardımcıdır.
Güncellenme Tarihi: 2 Haz 2022, 14:58
Bu içerik, Atakent Sağlık Grubu Tıbbi Yayın Kurulu’nun onayı ile yayınlanmıştır. Sayfada yayınlanan içerikler kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır ve sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi edici sağlık hizmetine yönelik içerikler bulunmamaktadır. Doğru tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz
Sayfa dilini değiştir:
English (İngilizce)