Hemoroitler, makatın toplardamarlarıdır. Aynı bacaklarda gelişen varisler gibi bu toplardamarlar da genişleyebilir. Buna hemoroit (basur) denir.
Lazer hemoroit ameliyatı, hemoroitlerin içine ince bir lazer kablosu ile girilerek bu alanın yakılması ve pıhtılaştırılması işlemidir. Spinal anestezi (belden uyuşturularak) veya genel anestezi (uyutularak) ile uygulanabilir. Yaklaşık 30 dakika sürer. Ameliyat sonrasında hastanın genelde 1 gün hastanede yatması gerekir. Hemoroitler müdahale sonrasında hemen küçülmeye başlasa da 7-14 günün sonunda küçülme daha da hızlanır.
Lazerle hemoroit cerrahisi sonrasında ağrı oldukça azdır. Ancak bazı hastalarda birkaç hafta süren ödem (su toplaması) ve buna bağlı olarak ağrı gelişebilir. Bu cerrahi, genellikle pansuman gerektirmez. Hastalar sıklıkla, bir gün sonra ayakta ve kendi işlerini görebilir hale gelirler. Fakat işe dönme süresi, hemoroidin durumuna, müdahalenin başarısına, ağrı ve ödem gelişme durumuna ve hastanın mesleğine göre değişkenlik gösterir.
Bu cerrahi yöntemi, başlangıç evresindeki hemoroitlere uygulanmaz; gereksizdir. Geç evredeki hemoroitlerde ise faydalı olmaz; hatta uygulanmamalıdır. Bu yöntemin hangi durumlarda tercih edileceğine, muayene esnasında hekim tarafından karar verilir.
Lazerle cerrahi tedavi sonrasında hemoroit hastalığının yeniden ortaya çıkmaması için tedbirler almak gerekir. İlaç tedavileri, kabızlığın önlenmesi, diyet tedbirleri, fiziksel aktivite önerilerin başlıcalarıdır. Buna rağmen hastalık tekrar edebilir. Tekrar etme halinde yeniden müdahale gerekip gerekmediğine o anki duruma göre karar verilir.
Güncellenme Tarihi: 26.05.2022, 16:12
Bu içerik, Atakent Sağlık Grubu Tıbbi Yayın Kurulu’nun onayı ile yayınlanmıştır. Sayfada yayınlanan içerikler kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır ve sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi edici sağlık hizmetine yönelik içerikler bulunmamaktadır. Doğru tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz
Sayfa dilini değiştir:
English (İngilizce)