cagri-merkezi-icon.png

Konjonktivit Kalıcı Göz Hasarı Oluşturabiliyor

Konjonktivit, göz kapaklarının iç kısmını ve gözlerin beyaz kısmını kaplayan ince ve şeffaf bir zar olan Konjonktiva’ nın iltihabi rahatsızlığıdır. Göz sulanmasında artış, gözde ağrı, kızarıklık, batma hissi ve kaşıntı, aşırı çapaklanma, kirpiklerde sabahları oluşan kabuklanma ile karakterizedir. Konjonktivit hastalığına viral veya bakteriyel enfeksiyonlar, allerjiler ve çevresel faktörler neden olabilir.

Konjonktivit 10 ile 20 gün arasında sürebilir. Çeşitli yollarla başkalarına da bulaşabilen hastalıkta ilk on gün çok önemlidir. Çünkü hastalıkta bulaşıcılık ilk on gün en üst düzeydedir. Bu nedenle özellikle aile bireylerinin ortak kullandığı eşyalara dikkat etmek gerekir. Konjonktivit önce tek gözde başlar, zamanla diğer göze de geçebilir. Tedavisinde geç kalınırsa ilerleyerek gözde membran oluşumuna ve sonrasında kornea tabakasının bulanıklaşmasına  neden olabilir. Bu da hastanın görme kabiliyetini olumsuz etkiler. Hastalık zamanında kontrol altına alınamazsa kalıcı görme azalmalarına dahi sebep olabilir.

Hastalığın tedavisinde rahatlatıcı ilaçlar kullanılması esastır. Antibiyotikli damlalar ile ikincil bir bakteriyel enfeksiyon oluşması engellenir. Tedavinin etkinliği için doktora zamanında başvurulması ve doğru antibiyotiğin seçilmesi çok önemlidir. Alınacak önlemlerle konjonktivitten korunmak da mümkündür. Bunun için ellerinizi sık sık su ve sabun ile yıkayın. Gözünüzü ovalamaktan ve kaşımaktan kaçının. Gözünüze dokunduktan sonra ellerinizi yıkayın. Doktorunuzun konjonktivit tedavisi için önerdiği ilaçları önerilen dozda ve sıklıkta, düzenli olarak kullanın.

 

 

 

Güncellenme Tarihi: 7 Haz 2022, 17:19

Bu içerik, Atakent Sağlık Grubu Tıbbi Yayın Kurulu’nun onayı ile yayınlanmıştır. Sayfada yayınlanan içerikler kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır ve sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi edici sağlık hizmetine yönelik içerikler bulunmamaktadır. Doğru tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

 

Sayfa dilini değiştir: English (İngilizce)

Sağlık Rehberi

EMDR Terapisi Nedir?

EMDR Terapisi, güçlü bir psikoterapi yöntemi olan göz hareketleriyle sistematik duyarsızlaştırma ve yeniden işleme çift yönlü uyarımlarla travmatik anının yeniden işlenmesini sağlayarak işlenmemiş anının yaşama daha uygun bir şekilde kaydedilmesini…

Sınav Kaygısı

Sınav Kaygısı Ne İle İlişkilidir? Bireyin sınava yüklediği anlamlar, sınavla ilgili zihinde oluşturulan imaj, sınav sonrası duruma ilişkin atıflar ve sınav sonrası elde edilecek kazanımlara verilen önem sınav kaygısı oluşumu…

Eklem ve Kas Hastalıklarının Tedavisinde ACRS Serum Yöntemi

ACRS (otolog sitokin zengin serum), hastanın kendi kanından özel olarak geliştirilen bir serum bileşiğidir. İçeriğinde yenilenme sürecini destekleyen aktive edilmiş büyüme faktörleri ve bağışıklık sistemi hücreleri tarafından salınan moleküller (interlökinler)…

Şeker Hastalığı ve Ayak Yaraları

Diyabet, diğer ismiyle şeker hastalığı, çağımızın müzmin hastalıkları arasında ön sıralarda yer almaktadır. Besinlerle alınarak kana karışan şekerin vücutta yıkılarak enerjiye dönüştürülememesi hastalığın karakteristik özelliğidir. Böylelikle kanda dolaşan şeker idrar…