Kabızlık genellikle kadınlarda görülen ve yaşla birlikte artan sık bir barsak semptomudur. Haftada üç veya daha az seyreden dışkılama, sert dışkılama, tam boşalamama duygusu, ıkınmada zorlanma ve ağrı duyma, dışkılamayı kolaylaştırmak için parmakla boşaltma yöntemi uygulama, anorektal tıkanma hissi semptomlarından en az iki tanesinin son bir yıl içinde 12 haftada (değişik zamanlarda da olabilir) görülmesi kabızlık olarak kabul edilir.
Kabızlığın birçok sebebi olabilir. En sık sebepler barsaktaki organik tıkanıklıklar (tümörler, hemoroid, iltihabi barsak hastalıkları vb.), hipertroidi, hiperhalsenin, diyabetik gebelik, bazı sinsi kan hastalıkları, kullanılan bazı ilaçlar ve fonksiyonel barsak hastalıkları olarak sayılabilir.
Kabızlık şikayeti olanlarda altta yatan organik bir sebep olup olmadığı mutlaka araştırılmalıdır. Özellikle yakın zamanlarda başlayan, ileri yaşta görülen, halsizlik, kilo kaybı, barsakta kanama ile birlikte seyreden kabızlığın mutlaka incelenmesi ve hastaya kolonoskopi tetkiki yapılması önerilir.
Kabızlığın oluşumunu önlemek için ve tedavisinde yeterli sıvı tüketimi, posalı beslenme, düzenli yapılan egzersiz ve dışkılama ihtiyacını fazla ertelememek önemlidir. Yaşam tarzı ve beslenme değişikliğine rağmen şikayeti devam eden hastalara ilaç tedavisi uygulanabilmektedir.
Güncellenme Tarihi: 2 Haz 2022, 17:29
Bu içerik, Atakent Sağlık Grubu Tıbbi Yayın Kurulu’nun onayı ile yayınlanmıştır. Sayfada yayınlanan içerikler kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır ve sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi edici sağlık hizmetine yönelik içerikler bulunmamaktadır. Doğru tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Sayfa dilini değiştir:
English (İngilizce)