Hepatit C, HCV (Hepatit C) enfeksiyonu sonucunda meydana gelen ve karaciğeri etkileyen bulaşıcı ve ciddi bir hastalıktır. Hastalık bir kaç hafta sürebilen hafif bir rahatsızlıktan hayat boyu süren ciddi ve değişken hastalıklara kadar ilerleyebilir. Hepatit C virüsü bulaştığı herkeste hastalığa sebep olmaz; bazı kişiler yalnızca taşıyıcı olarak kalır. Bu kişilerin hastalığı başkalarına bulaştırmamak için ayrıca özen göstermesi ve kan nakli, iğne, şırınga, diş fırçası, traş bıçağı, tırnak makası gibi aletlerin kullanımı konusunda dikkatli olması ve ortak kullanımdan kaçınması gerekir.
Genellikle kan yoluyla bulaşan Hepatit C hastalığı “Akut” veya “Kronik” olabilir. Akut Hepatit C virüsün vücuda alınmasından sonraki 6 ay içinde gelişen kısa süreli bir hastalıktır. Kronik Hepatit C ise hayat boyu sürebilen, siroz ve karaciğer kanseri gibi ciddi sağlık sorunlarına ve ölüme dahi yol açabilen bir hastalıktır. Hepatit C virüsü karaciğere yerleştikten sonra yıllarca herhangi bir belirti vermeden varlığını sürdürerek burada çoğalır ve karaciğere zarar verir. Yıllar sonra karaciğere verdiği bu tahribat siroz, karaciğer kanseri gibi hastalıklarla kendini gösterebilir.
Hastalığın kendine has belirtileri vardır. Akut Hepatit C hastalarının yaklaşık % 80′ inde hiçbir belirti olmamakla birlikte kalan % 20′ lik kısımda yüksek ateş, halsizlik, iştahsızlık, bulantı ve kusma, karın ağrısı, idrar renginde koyulaşma, sarılık ve eklem ağrıları gözlenir. Kronik Hepatit C hastalarının çoğunda ise hiçbir belirti bulunmaz. Bununla birlikte hastaların karaciğerinde hasar oluşmuş olabilir. Çoğu durumda, karaciğer hastalığı ileri boyutlara ulaşana kadar hastalık herhangi bir belirti vermez.
Hastalığın uzun dönem etkileri çeşitlidir. Hastaların çoğunda kronik Hepatit C gelişir ve bu hastaların büyük bir kısmında da kronik karaciğer hastalığı oluşur. % 5 – 20′ sinde 20 – 30 yıl içinde siroz gelişmekle birlikte hastaların % 1 – 5′ i karaciğer kanseri ya da siroz nedeniyle hayatını kaybeder.
Henüz bir aşısı bulunmayan Hepatit C hastalığı tedavisinde amaç karaciğer hasarını ve siroz gelişimini önlemek ve virüsü ortadan kaldırmaktır. Tedavide kullanılan en yaygın uygulama hap ile tedavidir. Uzman hekimlerce yapılacak düzenli muayenelerle hastalık kontrol altında tutulabilir. Hastalık sürecinde kişilerin düzenli ve dengeli beslenmeye önem vermeleri, herhangi bir kullanmadan önce hekimlerine danışmaları ve alkol tüketimine dikkat etmeleri gerekir.
Güncellenme Tarihi: 6 Haz 2022, 15:44
Bu içerik, Atakent Sağlık Grubu Tıbbi Yayın Kurulu’nun onayı ile yayınlanmıştır. Sayfada yayınlanan içerikler kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır ve sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi edici sağlık hizmetine yönelik içerikler bulunmamaktadır. Doğru tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Sayfa dilini değiştir:
English (İngilizce)