Hepatit-B virüsü, bu virüsü taşıyan kişinin kan, semen, vajina sıvısı veya diğer vücut sıvılarının çeşitli yollarla başka kişiye geçmesiyle bulaşır. Akut Hepatit-B’ de görülen en yaygın belirtiler, halsizlik, iştahsızlık, bulantı – kusma, karında ağrı, idrar renginin koyulaşması, sarılık ve eklem ağrısıdır. Belirtilerden herhangi biri görüldüğünde zaman kaybetmeden uzman bir hekime görünmek gerekir. Genelde bulaştıktan 75 gün sonra ortaya çıkan bu belirtiler bir kaç hafta sürer, ancak bu süre 6 aya kadar da uzayabilir. Tedavisinde genellikle yatak istirahati, yeterli sıvı ve gıda alımı tavsiye edilir, ancak bazı kişilerin hastaneye yatırılmaları gerekebilir
Uzunca bir süre hiçbir belirti vermeden seyreden Kronik Hepatit-B ise, bu süre içinde karaciğeri sessizce olumsuz olarak etkilemeye devam eder. Kronik Hepatit B hastalarının %15-25′ inde bir süre sonra siroz veya karaciğer kanseri, karaciğer yetmezliği ve hatta ölüm gibi ciddi hastalıklar gelişir. Karaciğerinde hastalık gelişen bazı kişilerde dahi her hangi bir belirti görülmeyebilir. Kronik Hepatit- B hastaları düzenli olarak takip edilmelidir. Ağızdangünde bir kez alınarak uygulanan ilaç tedavisi ile hastalık etkili bir şekilde kontrol altına alınabilmekte ve karaciğer yetmezliği, siroz veya karaciğer kanseri gibi kötü sonuçların oluşması engellenebilmektedir. Kronik hepatitten korunmak için alkolden uzak durmak gerekir. Potansiyel olarak karaciğere zarar vereceğinden bitkisel veya çeşitli destek ürünlerinden de kaçınılmalıdır.
Güncellenme Tarihi: 6 Haz 2022, 16:06
Bu içerik, Atakent Sağlık Grubu Tıbbi Yayın Kurulu’nun onayı ile yayınlanmıştır. Sayfada yayınlanan içerikler kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır ve sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi edici sağlık hizmetine yönelik içerikler bulunmamaktadır. Doğru tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Sayfa dilini değiştir:
English (İngilizce)