Hastalıklarda Tıbbi Beslenme Tedavileri
Karaciğer Hastalıkları-Karaciğer Yağlanması
Karaciğer vücudumuzun depo ve detoks organıdır. Karaciğer sağlığımızın korunması önemlidir. Bunun için kilo problemi veya yanlış beslenme alışkanlıklarında gerekli düzenlemeler yapılarak organın rahatlatılması sağlanır. Karaciğer yağlanması karaciğeri yoran, yıpratan bir sorundur. Bireye özel beslenme planı ile tedavi edilmelidir.
Diyabet- Gestasyonel Diyabet ve İnsülin Direncinde Beslenme
Diyabet, obezitenin sebep olduğu en önemli sağlık sorunlarındandır.
Çabuk kilo alıyor zor kilo veriyorsanız, sizde de insülin direnci olabilir!
İnsülin direnci, diyabete giden yolun başlangıç noktasıdır.
İnsülin direncinin belirtileri şunlardır:
*Açıklanamayan kilo artışı ve vermede zorlanma, karın-bel bölgesinde yağlanma,
*Tatlı krizleri,
*Unlu, şekerli, nişastalı besinlere düşkünlük,
Gestasyonel diyabet, gebelik süresince bozulmuş olan glikoz toleransıdır. Gebelik boyunca yüksek seyreden kan şekeri bebeğin bir takım sorunlar yaşamasına sebep olabilir.
Diyabetinizin olması yaşamınız boyunca sevdiğiniz yiyecekleri yiyemeyecek olmanız anlamına gelmez. Diyabet, ülkemizde görülme sıklığı giderek artan, ciddi organ kayıplarına yol açan ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilen kronik bir hastalıktır.
Diyabet hastaları doğru beslenme, aktivite ve gerekirse ilaç tedavisi ile en sağlıklı hasta grubu olabilmektedir.
Gelin birlikte hayatınıza tat katalım! Doğru beslenme ve aktiviteyle birlikte bu sorunun üstesinden gelelim.
Mide- Bağırsak Hastalıklarında Beslenme
Mide ve bağırsak hastalıklarından korunmak için doğru beslenme alışkanlıkları benimsenmelidir. Özellikle bozulmuş bağırsak mikrobiyotası, diyabet, obezite, kanser, otoimmün hastalıklar(MS, parkinson, haşimato tiroid, otizm vb.), psikiyatrik hastalıklar(depresyon, şizofreni, OKB, bipolar bozukluk, dikkat eksikliği, hiperaktivite vb.) bağırsak sağlığı ile ilişkili bulunmuştur. Sağlıklı ve uzun yaşamın anahtarı sağlıklı bir bağırsak yapısıdır. Kişiye özel tavsiye ve tedavi yaklaşımları ile birçok hastalığın önüne geçmek mümkündür.
Kalp Damar Hastalıklarında Beslenme
Kalp damar hastalıkları, tüm dünyadaki ölümlerin birinci derecede nedenidir. Günümüzde dünya nüfusunun %25’i kalp damar hastalıklarından etkilenmektedir. Kalp damar hastalıklarının, sağlıklı beslenme ve yaşam tarzı değişikliği ile önlenebilen veya oluştuktan sonra tıbbi tedavi, beslenme tedavisi ve yaşam tarzı değişiklikleri ile iyileştirilebilen bir sağlık sorunu olduğu bilinmektedir.
Böbrek Hastalıkları ve Diyaliz Hastaları İçin Diyet Tedavisi
Diyet tedavisi her zaman kişiye özeldir. Öncelikle tıbbi değerlendirme ve teşhis, sonrasında kişiye özel diyet planlaması yapmak hayati öneme sahiptir. Özellikle, kronik böbrek yetmezliği(KBY) diyetinde hastanın diyalize girme sıklığı, diyaliz yöntemi, kan bulguları, kişinin ağırlığı, idrar çıkışı olup olmaması, cinsiyeti ve yaşı önem kazanmaktadır.
Kanser Hastalıklarında Beslenme
Öncelikle kanserden korunmak için beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleri yapılmalıdır. Kanser ile karşılaştıktan sonra tedavi sırasında ve sonrasında yeterli ve dengeli beslenmek;
- Kendinizi daha iyi hissetmenize,
- Güçlü ve enerjik olmanıza,
- Kilonuzu ve vücudunuzda depo edilmiş besin öğelerini korumanıza,
- Tedaviye bağlı oluşan komplikasyonları tolere edebilmenize,
- Enfeksiyon riskinizin azalmasına,
- Hızlıca iyileşip kendinize gelmenize yardımcı olur.
Çeşitli araştırmalar kanser tedavisi sırasında iyi beslenen bireylerin, kansere yönelik uygulanan kemoterapi, radyoterapi, ameliyatlar ve biyolojik tedavi gibi tedavi yöntemlerine bağlı gelişen birtakım yan etkilere karşı daha dayanıklı olduğunu göstermiştir. Tedavi sırasında iyi beslenen bireyler, daha yüksek doz ilaçlara bile göğüs gerebilir.
15.02.2022, 14:52
Sayfa dilini değiştir:
English (İngilizce)