Burnun gerisinde geniz adı verilen bölgede yerleşmiş bağışıklık dokusu olan geniz eti, lenfoid hücrelerden meydana gelmiştir ve normal koşullarda vücudun savunma sisteminde rol oynar. Bununla birlikte sık sık enfeksiyon geçirilmesi durumunda, enfeksiyonun asıl kaynağı olabilmekte ve vücuda zarar verebilmektedirler. Geniz eti her insanda çeşitli boyutlarda bulunur ancak büyüdüğü veya iltihaplandığı zaman belirti verir. Özellikle bebeklik ve çocukluk çağlarında sorun oluşturmakla birlikte ilerleyen yaş ile büyük oranda sorun olmaktan çıkar.
Geniz eti, solunumun zorlaşmasına, hırıltılı solumaya, genizden konuşmaya, burun tıkanıklığı ve akıntısına, horlamaya ve uykuda nefes durması anlamına gelen uyku apnesine sebebiyet verir. Çok büyük olması durumunda, uyku dışında dahi burun tıkanıklığına ve ağızdan nefes almaya neden olabilir. Bu durum çoğu zaman üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olmakla birlikte tedavi edilmediğinde geniz etinin daha fazla büyümesine, bu nedenle orta kulak iltihaplarına, kulakta uzun süreli kulağın ürettiği sıvı birikmesine ve neticesinde geçici veya kalıcı işitme kayıplarına, damakta ve diş yapısında bozukluklara yol açar. Bu nedenle yüz şeklinde değişikliğine yol açabilir.
Geniz etinin kesin tedavisi, kısa süreli cerrahi müdahale ile bulunduğu yerden çıkarılması ile mümkündür. Doktorunuz geniz eti cerrahisi esnasında, büyüklüğü ve sebebiyet verdiği enfeksiyon sıklığına göre bademcik ameliyatı yapılmasına da karar verebilir. Geniz eti cerrahisi ile birlikte sıklıkla kulaklara işitme azlığı tespit edilmişse havalandırma (Ventilasyon) tüpü de takılır. Ameliyat sonrasında hastanede kalış süresi ortalama üç ya da dört saattir. Hastalar fazla ara vermeden günlük yaşantılarına geri dönebilirler. Geniz eti ameliyatı her mevsimde uygulanabilir; yanlış bilinenin aksine yaz ayları bu ameliyat için engel değildir.
Her geniz eti, cerrahi müdahale gerektirmeyebilir. Az önce ifade edilen belirtilerden bir veya birkaçına sahipseniz, fazla vakit kaybetmeden bir Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanına başvurmanızda fayda vardır.
Güncellenme Tarihi: 8 Haz 2022, 16:28
Bu içerik, Atakent Sağlık Grubu Tıbbi Yayın Kurulu’nun onayı ile yayınlanmıştır. Sayfada yayınlanan içerikler kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır ve sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi edici sağlık hizmetine yönelik içerikler bulunmamaktadır. Doğru tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Sayfa dilini değiştir:
English (İngilizce)