GENİTAL SİĞİLLER
Genital siğil benzeri ile seyreden Molluskum kontagiosum, çocuklarda ve HIV (AIDS virüsü) enfekte kişilerde yüzde, normal yetişkinlerde daha çok genital bölgede yer alan iyi huylu lezyonlardır. Cinsel ilişki dışında doğrudan vücut teması ve bulaşma olmuş havluların ortak kullanımı ile de kişiden kişiye bulaşabilmektedir. Tipik olarak küçük, ortası pembe- beyaz, sıkınca içinden peynirimsi bir madde çıkan lezyonlar şeklindedir.
Genital Siğiller Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Genital siğiller denilince ise akla ilk gelen, çoğundan sorumlu olan insan siğil virüsü (Human Papilloma Virüs: HPV) dir. Seksüel aktif kişilerin çoğu yaşamları boyunca en az bir kez HPV ile enfekte olduğu ve enfeksiyonların çoğu kendi kendine sınırlanmakta ve belirtisiz olduğu veya bilinmemekte olduğu gelişmiş ülke topluluklarında bildirilmektedir.
Genital siğiller, cinsel ilişki ile bulaşan enfeksiyonlar sınıfında değerlendirilir. Genital organlarda yerleşim gösterirler. Erkeklerde genital bölge derisine, kadınlarda ise vulva, vagina, uterus serviksi (rahim ağzı) ve genital bölge derisine yerleşir.
Muayenesi ile tanı konur. Genellikle belirti vermez. Büyüklük ve yerleşim yerine göre siğiller ağrılı veya kaşıntılı olabilir.
Genital siğiller için tedavi vardır, fakat virüsün kendisi için tedavi yoktur. Belirtisiz veya hafif genital HPV enfeksiyonu tipik spontan olarak düzelir. HPV enfeksiyonunu eradike etmek için özgül antiviral tedavi önerilmemektedir.
Genital Siğillerin Tedavisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Tedavisinde amaç: siğilin çıkarılması ve mevcutsa şikayetlerin giderilmesidir. Tedavisiz bırakılırsa siğiller spontan olarak gerileyebilir, değişmeden kalabilir veya sayı ve büyüklükte artış olabilir. Tüm hastalar veya tüm siğiller için ideal tek bir tedavisi yoktur. Önerilenler dermatoloji tarafından önerilecek merhemler, kriyoterapi veya cerrahi yöntemle siğilin çıkarılması (küretaj, lazer veya elektrocerrahi de dahil) veya asit solüsyonları ile tedavidir.
HPV enfeksiyonu olan gebelerde sezeryan endikasyonu; sadece pelvik yol obstrüksiyonu olanlarda veya vajinal doğum aşırı kanamaya neden olacaksadır.
HPV siğilinden korunmada cinsel ilişki ile bulaşan enfeksiyonlardan korunma stratejisi uygulanır. HPV’ nin aşısı vardır. Aşı ile önlenebilir olduğu için riskli kişilere temas öncesi aşılama yapılması; enfekte kişilerin cinsel eşlerinin de değerlendirilmesi, tedavisi ve eğitilmesi gerekir.
Güncellenme Tarihi: 26.03.2022, 17:26
Bu içerik, Atakent Sağlık Grubu Tıbbi Yayın Kurulu’nun onayı ile yayınlanmıştır. Sayfada yayınlanan içerikler kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır ve sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi edici sağlık hizmetine yönelik içerikler bulunmamaktadır. Doğru tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Sayfa dilini değiştir:
English (İngilizce)