cagri-merkezi-icon.png

Gebelik ve Emzirme Döneminde Oruç

Ramazan Ayı’nda özellikle hamile bayanların oruç tutabilmeyle ilgili her zaman ki gibi sorularıyla karşı karşıya kalıyoruz.

Anne adayının hamilelik ile birlikte ilave bazı tıbbi sorunları da mevcutsa oruç tutmak ciddi sorunları tetikleyebilir. Bunlar; şeker hastalığı, hipertansiyon, aşırı kansızlık ve erken doğum tehdidi gibi durumlardır. Bu sorunlar varsa oruç tutmak oldukça zararlı ve tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Özellikle de 17 saati aşan yaz dönemlerine gelen ramazan aylarında, annenin uzun süre açlık ve susuzluğa maruz kalması, hem anne hem de anne karnındaki bebek için olumsuz sonuçlar ortaya çıkarabilmektedir.

Gebelik ve emzirme döneminde kadın fizyolojik olarak sık sık acıkır. Artan gereksinimlerin 2-3 saatte bir alınan dengeli öğünlerle karşılanması gerekir. Hamile kadınlarda oruç tutmak, bebeğin ve annenin sağlığını hatta yaşamını tehlikeye sokar. Beslenmemin zayıf olması kanda düşük şeker seviyelerine, düşük şeker seviyesi de yağ hücrelerinin yıkımına, bu da kanda keton cisimciklerinin artmasına ve ketosis dediğimiz durumu ortaya çıkararak fetusta ileride nörolojik hasarlara yol açabilir. Yine anne yeterli ve uzun süre su içmemesi, dehidratasyon dediğimiz tabloyu ortaya koyarak bebeğin hareketlerinin azalmasını veya erken doğumu tetikleyebilir.

Bu konuda çok araştırma yapılmamış olmakla birlikte 2004 yılında İran’da yapılan bir çalışmada gebeliğin ilk 3 aylık döneminde oruç tutan kadınlarda düşük doğum ağırlığı görülme oranının 1.5 kat arttığı saptanmıştır.

Emzirme Dönemi ve Oruç

Emziren annelerin de oruç tutması önerilmez. Emzirme döneminde özellikle bebeğin ilk altı ayında bebek anne sütü dışında herhangi bir besinle beslenmez.

Bu sebeple anne sütünün yapısının ve miktarının yeterli olması gerekir. Bunun için de annenin düzenli olarak beslenmesi, vücudunun direncini koruması gerekir. Süt oranı ve kalitesi anne adayının beslenmesi ile doğrudan ilişkili olduğu için emzirme döneminde de oruç tutulması önerilmez.

Bu nedenle dinimizin hoşgörüsüne sığınarak, İslam dininin zorlaştırıcı değil kolaylaştırıcı bir din olduğunu hatırlayarak, insanların güçleri nispetinde orucu farz kıldığını düşünerek; gebelik ve emzirme dönemlerinde orucu ertelemenin daha sağlıklı olduğunu belirtmek gerekir.

 

 

 

Güncellenme Tarihi: 8 Haz 2022, 15:21

Bu içerik, Atakent Sağlık Grubu Tıbbi Yayın Kurulu’nun onayı ile yayınlanmıştır. Sayfada yayınlanan içerikler kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır ve sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi edici sağlık hizmetine yönelik içerikler bulunmamaktadır. Doğru tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

 

Sayfa dilini değiştir: English (İngilizce)

Sağlık Rehberi

EMDR Terapisi Nedir?

EMDR Terapisi, güçlü bir psikoterapi yöntemi olan göz hareketleriyle sistematik duyarsızlaştırma ve yeniden işleme çift yönlü uyarımlarla travmatik anının yeniden işlenmesini sağlayarak işlenmemiş anının yaşama daha uygun bir şekilde kaydedilmesini…

Sınav Kaygısı

Sınav Kaygısı Ne İle İlişkilidir? Bireyin sınava yüklediği anlamlar, sınavla ilgili zihinde oluşturulan imaj, sınav sonrası duruma ilişkin atıflar ve sınav sonrası elde edilecek kazanımlara verilen önem sınav kaygısı oluşumu…

Eklem ve Kas Hastalıklarının Tedavisinde ACRS Serum Yöntemi

ACRS (otolog sitokin zengin serum), hastanın kendi kanından özel olarak geliştirilen bir serum bileşiğidir. İçeriğinde yenilenme sürecini destekleyen aktive edilmiş büyüme faktörleri ve bağışıklık sistemi hücreleri tarafından salınan moleküller (interlökinler)…

Şeker Hastalığı ve Ayak Yaraları

Diyabet, diğer ismiyle şeker hastalığı, çağımızın müzmin hastalıkları arasında ön sıralarda yer almaktadır. Besinlerle alınarak kana karışan şekerin vücutta yıkılarak enerjiye dönüştürülememesi hastalığın karakteristik özelliğidir. Böylelikle kanda dolaşan şeker idrar…