Eski zamanlardan beri bilinen ve vücudun birçok bölgesini etkileyebilen bir hastalık olan ‘Frengi (Sifiliz)’ , cinsel yolla bulaşan kronik bir enfeksiyondur. Ana bulaşma yolu cinsel ilişki olan hastalık, genital bölge ile temas sonucu vücuttaki bir yaradan geçer. Anneden bebeğe geçme ihtimali de yüksektir. Böyle bir durumda doğmamış bebeğe geçen mikrop, bebeğin ölü doğmasına neden olabilir. Hastalık nadir de olsa frengi hastası bir kişinin kanının başka bir kişinin yarasıyla teması sonucu da bulaşabilir.
Hastalık çeşitli evrelerle gelişir. Bakterinin kan yoluyla vücuda yayıldığı ilk evrede ıslak ve kırmızı renkli çıban benzeri yaralar oluşur. Genital bölgede, ağız ve dudakta oluşabilen bu yaralar 2 ya da 3 hafta sonra geçer. Hastalık tedavi edilmediğinde, bakteri bütün vücuda yayılır ve 3 – 5 ay sonra yorgunluk, kilo kaybı, iştahsızlık, baş ve eklem ağrıları, el, ayak ve vücudun bazı bölgelerinde döküntüler ortaya çıkar. Saçlarda belirgin şekilde dökülme gözlenir. Geç sifiliz denilen son evrede ise hastada ölümle sonuçlanabilecek çok ciddi hastalıklar oluşur.
Erken tanı konulduğunda hastalığı başarılı şekilde tedavi etmek kolaylaşır. Frengi ilerlemişse hastalıktan etkilenen organlardaki hasarı geri döndürmek mümkün değildir. Bu nedenle hastalığa dair şüpheleriniz varsa vakit kaybetmeden uzman bir hekime danışmanız gereklidir. Doktorunuz tarafından uygulanan ilaç tedavisi ile hastalık kontol altına alınır. Tedaviye başladıktan 2 gün sonra bulaşıcılık büyük oranda azalır. Hastalığın etkilediği organlara göre tedavi süresi 2 yıla kadar uzayabilir. Bazı durumlarda hastanın partnerinin de tedavi edilmesi gerekebilir.
Prezervatif kullanımı ve tek eşlilik bütün cinsel yolla bulaşan hastalıkların önlenmesinde alınacak en önemli tedbirdir. Bu şekilde hastalığa yakalanma riski önemli oranda azalır. Çok eşli cinsel yaşam sürmek, hastalığın bulaşma riskini önemli oranda artırır. Hamile kişilerin de düzenli olarak sağlık kontrollerinden geçmesi gerekmektedir.
Güncellenme Tarihi: 6 Haz 2022, 15:31
Bu içerik, Atakent Sağlık Grubu Tıbbi Yayın Kurulu’nun onayı ile yayınlanmıştır. Sayfada yayınlanan içerikler kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır ve sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi edici sağlık hizmetine yönelik içerikler bulunmamaktadır. Doğru tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Sayfa dilini değiştir:
English (İngilizce)