cagri-merkezi-icon.png

Fonksiyonel Tıp ve Fonksiyonel Beslenme Nedir?

BESİNLERİN HASTALIKLARI İYİLEŞTİRME GÜCÜ

FONKSİYONEL TIP NEDİR?  FONKSİYONEL BESLENME NEDİR?

Fonksiyonel tıp yaklaşımı, hastalıkların kök sebeplerini araştırarak ana kaynağı iyileştirmeye çalışır.

Fonksiyonel tıp ve fonksiyonel beslenme bir bütündür. Fonksiyonel beslenme, vücudumuzun temel ihtiyaçlarını karşılayarak, kronik hastalıklara yakalanma riskinizi azaltan, biyolojik savunma mekanizmasını güçlendiren, yaşlanmayı geciktiren ve hastalıklarımızı iyileştiren bileşenleri içerir.

Tıbbın babası Hipokrat, 2 bin 500 yıl önce “Besinler ilacınız, ilacınız besininiz olsun” demiş. Yani yiyecekler bizim için sadece enerji sağlamaktan çok daha fazlasını yapabilir! Hatta bazı besinler var ki birtakım hastalıklarla savaşırken vücudu destekleyerek daha hızlı iyileşmeye yardımcı oluyor. Besinlerin iyileştirici gücünü kullanalım.

Fonksiyonel beslenme ile, yıllarca eğitimini aldığımız, ruhsal ve bedensel vücut sağlığımızı karumak için öğrendiğimiz  sağlıklı beslenmenin oluşan sağlık sorunlarına göre tedavi edici gücünü kullanıyoruz. Fonksiyonel yiyeceklerde işte bu esnada devreye giriyor. Fonksiyonel yiyecekler; günlük hayatta düzenli bir şekilde yediğimiz, kronik hastalıklara yakalanma riskinizi azaltan, biyolojik savunma mekanizmasını güçlendiren, yaşlanmayı geciktiren ve sağlığınızı düzelten bileşenleri içeren yiyeceklerdir. Birçok çalışmada bu yiyeceklerin kanserle savaşma, kalp hastalıkları, diyabet, yüksek kan basıncı, inflamasyon, mikrobiyal/viral/parazitik enfeksiyonlar, sindirim sistemi hastalıklarında fayda sağladığını göstermektedir.

Fonksiyonel tıpta vücudun biyokimyası, fizyolojisi değerlendirilir varsa hastalık etmenleri tespit edilir. Hastalık etmenlerinin düzeltilmesi ile hastalığın ortadan kalkması ve yeniden sağlıklı duruma geçilmesi planlanır. Fonksiyonel tıp hastalığı değil, hastayı tedavi etmek için uygulanan bir sağlık yaklaşımıdır.

Fonksiyonel beslenme, vücutt reaksiyon verdiğini  bildiğimiz gıdaları bir süreliğine beslenmeden çıkartıp, yerine iyileştiren besinleri ekleyerek sindirim sistemi ve bağırsak bariyerlerimizi güçlendirerek, vücudun kendini onarmasını sağlayan bir beslenme modelidir.

Bu beslenme modeli ile vücuttaki iltihabi(inflamasyon) durum azalır, hormonal denge tekrar kurulur ve tüm sistemler sağlıklı işleyişine geri döner. Bu nedenle fonksiyonel gıdaların iyileştirici gücü ile bir hastalık oluşmadan önleminizi alabilir ve hatta oluşmasını engelleyebilirsiniz.

Kronik hastalıklarda fonksiyonel beslenme elzemdir. Besleme modeli olarak,  hastalığa uygun eliminasyon diyetleri uygulanır. Eliminasyon diyeti, bazı gıda gruplarının belirli bir süre beslenme planından çıkarılması, daha sonra çıkarılan gıdaların sırasıyla tekrar beslenme planına eklenmesi ile olası reaksiyonların izlenmesini içeren bir yaklaşımdır.  Eliminasyon diyetleri, vücudunuzun hangi yiyeceklere karşı intoleransı olduğunu belirlememizde yol gösterici özelliktedir.

Aslında hipokratın dediği gibi  ‘’Bütün hastalıklar bağırsaktan başlar. Bağırsak hasta ise ise vücudun geri kısmı da hastadır. ‘’  Amaç, aldığımız besinlerin bağırsaktaki yolculuğunda fayda ve zararını değerlendirmek. Geçirgen bağırsak nedeni ile vücutta oluşan inflamasyonu önlemek ve temelde bağırsağın iyileşmesini sağlamaktır. Bağırsak terapisi dediğimiz bu diyet modeli , vücudun dinlenmesine, yenilenmesine ve tekrar dengesini kurmasına fırsat veren altın bir skordur.

Hangi hastalıklar besinlerin gücü ile önlenebilir yada tedavi edilebilir? Kimlere eliminasyon diyetleri uygulanabilir?

  • Hastalıklardan korunmak için sağlıkı bireylerde,
  • Otoimmün hastalıklarda;
  • Tip 1 Diyabet, İnsülin direnci,
  • Romotoid artrit,
  • MS,
  • Sistemik lupus Eritematozus(SLE),
  • Haşimato tiroidi,
  • Pitriazis Rosea,
  • Sedef Hastalığı(Psoriazis)
  • Çölyak hastalığı
  • Sjögren Sendromu
  • Gastrointestinal sistem hastalıklarda;
  • İBS(irritable bağırsak sendromu),
  • SİBO(ince bağırsaktaki kötü bakteri sayısının artması),
  • Reflü,
  • Geçirgen bağırsak (disbiyozis), gaz, şişkinlik, hazımsızlık, karın ağrısı, ishal ya da kabızlık gibi bağırsak problemi yaşayanlarda,
  • Allerjik hastalıklarda,
  • Fibromiyalji,
  • PCOS, Östrojen dominansi,
  • Otizm
  • Dikkat eksikliği ve hiperaktivite tanısı almış olanlarda eliminasyon diyeti uygulanabilir.

 

Bu sayede hem oluşabilecek hastalıklardan korunabilir hem de tükettiğiniz yiyeceklerin vücudunuza etkisini gözlemleyebilirsiniz.

 

 

 

 

Güncellenme Tarihi: 25.05.2022, 15:25

Bu içerik, Atakent Sağlık Grubu Tıbbi Yayın Kurulu’nun onayı ile yayınlanmıştır. Sayfada yayınlanan içerikler kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır ve sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi edici sağlık hizmetine yönelik içerikler bulunmamaktadır. Doğru tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz

Sayfa dilini değiştir: English (İngilizce)

Sağlık Rehberi

EMDR Terapisi Nedir?

EMDR Terapisi, güçlü bir psikoterapi yöntemi olan göz hareketleriyle sistematik duyarsızlaştırma ve yeniden işleme çift yönlü uyarımlarla travmatik anının yeniden işlenmesini sağlayarak işlenmemiş anının yaşama daha uygun bir şekilde kaydedilmesini…

Sınav Kaygısı

Sınav Kaygısı Ne İle İlişkilidir? Bireyin sınava yüklediği anlamlar, sınavla ilgili zihinde oluşturulan imaj, sınav sonrası duruma ilişkin atıflar ve sınav sonrası elde edilecek kazanımlara verilen önem sınav kaygısı oluşumu…

Eklem ve Kas Hastalıklarının Tedavisinde ACRS Serum Yöntemi

ACRS (otolog sitokin zengin serum), hastanın kendi kanından özel olarak geliştirilen bir serum bileşiğidir. İçeriğinde yenilenme sürecini destekleyen aktive edilmiş büyüme faktörleri ve bağışıklık sistemi hücreleri tarafından salınan moleküller (interlökinler)…

Şeker Hastalığı ve Ayak Yaraları

Diyabet, diğer ismiyle şeker hastalığı, çağımızın müzmin hastalıkları arasında ön sıralarda yer almaktadır. Besinlerle alınarak kana karışan şekerin vücutta yıkılarak enerjiye dönüştürülememesi hastalığın karakteristik özelliğidir. Böylelikle kanda dolaşan şeker idrar…