Sağlığınızın Gülümseyen Yüzü

cagri-merkezi-icon.png

Check-up

Estetik Diş Hekimliği

Bölüm Hakkında

Klinik ortamında diş hekimliği teknoloji ve olanaklarını kullanarak hastanın iyileşme sürecini hızlandırmayı ve hastanın konforunu arttırarak, doğal ve güzel bir görünüm kazandırmayı hedefler. Uygulama alanlarını başlıklar olarak gülüş tasarımı, diş eti şekillendirme, diş beyazlatma, kompozit bonding uygulamaları, inlay/onlay restorasyonlar, porselen veneerler, metal desteksiz porselenler ve diş implantları olarak sayabiliriz.

Gülüş Tasarımı

Kişisel istekleriniz göz önünde bulundurularak fonksiyon, estetik ve doğallığın birleştirildiği en güzel gülüşü planlamak amaçlanır. Genellikle: Beyazlatma, porselen laminate veneer, implant veya dişeti seviyelendirme gibi bir veya birkaç işlemin bir arada uygulanması ile elde edilir. Gülüş tasarımında kişinin yüz şekli, ten rengi, cinsiyeti, yaşı, dudakları, dişlerinin rengi, dizilimi ve formu gibi unsurlar göz önünde bulundurulur.

Bleaching (Diş Beyazlatma)

Diş beyazlatma (bleaching) tüm dünyada en çok önerilen ve kullanılan kozmetik diş hekimliği prosedürüdür. Güvenirliği kanıtlanmış, uzun vadede hiçbir yan etki ve komplikasyona rastlanmamıştır. Uygulaması kolay ve pratik, verdiği hızlı sonuçlarla da hastaları çok kısa sürede memnun eden bir yöntemdir.

Bembeyaz dişler, sağlıklı bir gülümsemenin yanında insanın kendine olan güvenini de arttıran bir özelliktir. Seans sayısı dişteki renklenmeye bağlı olarak belirlenir. İşlem öncesi diş etleri zarar görmesin diye koruyucu sürülür ve sonrasında dişlere beyazlatıcı jel uygulanır. Bu uygulama 15 dakikalık periyotlarla üçer defa yapılır. Kalıcılığı, diş yüzeylerinin pürüzlü olup olmamasına, kişinin tükürük yapısına, diş bakımına, çay, kahve ve sigara tüketimine bağlı olarak değişiklik gösterse de 2-3 yıl kadar sürebilir.

Laminate Venerler

Laminate veneer; kişinin dış görünüşünü olumsuz şekilde etkileyen, bozuk dişler için kullanılan, estetik gülüş tasarımını da içeren bir çözümdür. Işık geçirgenliğine sahip bir tabakadan oluşan lamine diş doğala en yakın yapısı ile dişlerin görünümüne ve özelliğine sahip olması bakımından avantajlıdır.

Lamine diş yöntemi, dişin üzerinde az bir pürüzlendirme ile hatta bazı vakalarda pürüzlendirmeye gerek duyulmadan da yapılabiliyor. Lamine diş, tırnak kalınlığında, istenen renk, boy ve formda, özel olarak hazırlanmış bir porselen tabakanın dişin ön yüzeyine yapıştırılması işlemidir. Porselenden imal edilen kaplama ortalama 0,7 mm. kalınlığında, ışık geçirgenliğine sahiptir. Diş üzerine hassasiyetle hazırlanarak yerleştirilir.

Protetik Diş Tedavisi

Dişlerin şekli, form bozuklukları ve diş eksikliklerinin teşhisi, tedavi planlaması, rehabilitasyon süreci, oral fonksiyonların tamamlanması ve oklüzyonun (çenelerin kapanışı ) düzenlenmesinin yanı sıra hastanın görüntüsünün ve estetiğinin de geliştirilmesini içeren bir tedavi bilimidir.

Metal Desteksiz Full Porselen Kuronlar                       

Porselen, diş minesine en yakın ve bununla beraber en sağlıklı malzemedir. Önceleri porselenler dayanıklılık açısından metal bir alt yapı üzerine yapılmaktaydı. Metal alt yapı, ışığın porselenin içinden geçmesini engelleyerek estetik açıdan donuk ve yapay bir görüntüye ve diş kenarlarında gri alanlara sebep olabilmekteydi. Bu sebeple metal desteksiz porselenler ışık geçirme özelliğinden dolayı daha derin ve canlı bir görünüme sahiptir. Bu sayede doğal dişe en yakın sonuçlar elde edilir. Metal desteksiz porselenler tek diş kron restorasyonlarında, 3-6 üyeli (anatomik uzunluğu 38mm. ‘ye kadar olan) köprüler ve implant üstü kron-köprü çalışmalarında kullanılabilir.

Metal Desteksiz Köprüler

Porselenin güçlendirilerek sıkıştırılmasıyla elde edilir. Işık geçirgenliğinin çok iyi olmasından dolaya ön dişlerde tercih edilir.

Metal Desteksiz Zirkonyum Esaslı Köprüler

Diş kaplamaları çoğunlukla porselen kaplama şeklinde uygulanır. Diş kaplamaları metal destekli ve metal desteksiz olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Daha estetik bir gülüş gereksinimi içinde olan hastalar için diş hekimleri de daha estetik tedavi yaklaşımları içerisindedirler. Bu estetik ihtiyaçlar nedeniyle zirkonyum, rengi ve saf mineral haliyle zirkonya seramiği haline dönüştürülerek daha doğal bir görünüm sunmak üzere diş hekimliğinde kullanılır.

Zirkonyum diş kaplamalarının ışık geçirgenliği metal destekli kaplamalardan daha üstün olması nedeniyle dişlerde meydana gelen mat görüntü kaybolarak dişlerin orijinal haline en yakın görüntüyü alması sağlanır. Ayrıca zirkonyum kaplamalar diş eti ile daha uyumludur. Diş eti kenarlarında zamanla gri ya da koyu renk oluşumuna sebep olmaz. Metal içermediği için metale alerjisi olanlarda da kullanılabilir. 

 

 

 

 

 

Güncellenme Tarihi: 15.02.2022, 12:21

Bu içerik, Atakent Sağlık Grubu Tıbbi Yayın Kurulu’nun onayı ile yayınlanmıştır. Sayfada yayınlanan içerikler kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır ve sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi edici sağlık hizmetine yönelik içerikler bulunmamaktadır. Doğru tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

Sayfa dilini değiştir: English (İngilizce)

Sağlık Rehberi

EMDR Terapisi Nedir?

EMDR Terapisi, güçlü bir psikoterapi yöntemi olan göz hareketleriyle sistematik duyarsızlaştırma ve yeniden işleme çift yönlü uyarımlarla travmatik anının yeniden işlenmesini sağlayarak işlenmemiş anının

Sınav Kaygısı

Sınav Kaygısı Ne İle İlişkilidir? Bireyin sınava yüklediği anlamlar, sınavla ilgili zihinde oluşturulan imaj, sınav sonrası duruma ilişkin atıflar ve sınav sonrası elde edilecek

Eklem ve Kas Hastalıklarının Tedavisinde ACRS Serum Yöntemi

ACRS (otolog sitokin zengin serum), hastanın kendi kanından özel olarak geliştirilen bir serum bileşiğidir. İçeriğinde yenilenme sürecini destekleyen aktive edilmiş büyüme faktörleri ve bağışıklık

Şeker Hastalığı ve Ayak Yaraları

Diyabet, diğer ismiyle şeker hastalığı, çağımızın müzmin hastalıkları arasında ön sıralarda yer almaktadır. Besinlerle alınarak kana karışan şekerin vücutta yıkılarak enerjiye dönüştürülememesi hastalığın karakteristik