Endometrium kanseri (rahim kanseri) genelde yaşlı ve postmenopozal kadınların hastalığı olarak bilinir. Endometrium kanseri, rahim iç tabakasını oluşturan endometriumdan kaynaklanan kanserlerdir. 60 yaş üstünde olmak, aşırı kilolu olmak, estrogenleri içeren ilaçlarının uzun süre kontrolsüz kullanımı, adet kanamalarının küçük yaşlarda başlayıp ileri yaşlara kadar devam etmesi, hiç doğum yapmamış olmak yahut kısırlık, over hastalıkların varlığı, hipertansiyon, adet düzensizlikleri ile kalın bağırsak kanseri gibi nedenler hastalık açısından risk oluşturabilir.
Endometrium kanseri birçok kadında erken belirti verir. Erken belirti vermesi nedeniyle başlangıç evresinde tespit edilmesi kolaylaşır. Bu belirtiler anormal vajinal kanama, lekelenme veya kanlı akıntı şeklindedir. Bu belirtilerden biri veya birkaçı başgösterdiğinde muhakkak uzan bir hekime muayene olmak gerekir. Değerlendirme neticesinde alınacak dokuların incelenmesi ile kanser teşhisi konur. Kanser öncelikle tüpler, yumurtalıklar ve lenf nodlarına ilerler. Serviks, vajina ve akciğerlere de yayılabilir. İlerlemiş kanser mesane ve kalın bağırsağı tutabilir.
Tedaviye karar verirken kanserin tipi, hastanın genel sağlık durumu, kanserin derecesi ve evresi değerlendirilir. Cerrahi yöntemle uygulanacak tedavide amaç kanserli dokunun vücuttan atılmasını sağlamaktır. Henüz kanser uterus dışına yayılmadıysa cerrahi tedavi tam bir iyileşme sağlamaktadır. Ancak başka organlara veya lenf dokularına da yayılmışsa ek bir tedavi gerekecektir. Bulgulara göre postoperatif dönemde tedaviye radyoterapi veya kemoterapi eklenmesi yapılır.
Endometrium kanserinden korunmaya yardımcı önlemler mevcuttur. Doğurgan çağda doğum kontrol haplarının kullanılması rahim kanseri riskini azaltır. Menopoz sonrası vajinal kanama kanserin belirtisi olduğundan böyle bir durumla karşılaşıldığında doktora başvurmak gerekir. Ancak kanamayı beklemek çoğu zaman geç olabilir. Yıllık menopoz rutin kontrollerini yaptırırken mutlaka endometrium kalınlığı ölçtürülmelidir. Adet gören bayanlarda yoğun veya düzensiz kanamalar görüldüğünde de doktora başvurmak önemlidir. Endometrial hastalıkların bazı tipleri, tedavi edilmediğinde kansere dönüşme eğilimi gösterebilir. Böylesi bir durumda rahimin cerrahi olarak çıkarılması önleyici tedavi yöntemidir. Sağlıklı kiloda olmak, dengeli beslenmek, var olan diabet ve yüksek tansiyonu kontrol altına almak da hastalıktan korunmada hayati önem taşır.
Güncellenme Tarihi: 8 Haz 2022, 15:12
Bu içerik, Atakent Sağlık Grubu Tıbbi Yayın Kurulu’nun onayı ile yayınlanmıştır. Sayfada yayınlanan içerikler kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır ve sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi edici sağlık hizmetine yönelik içerikler bulunmamaktadır. Doğru tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Sayfa dilini değiştir:
English (İngilizce)