Doğum kontrol hapları, östrojen ve progesteron içeren haplardır. Doğum kontrol haplarının kullanımı diğer ilaçlardan kısmen farklılık gösterir; buradaki en önemli husus, hapların maksimum koruma sağlayacak şekilde kullanılmasıdır. Bu düzene uyulduğu taktirde hamilelikten korunma oranı % 100′ e yaklaşır.
Özel durumlar dışında, 40 yaş altı, henüz çocuk sahibi olmak istemeyen ve adet düzensizliği olan tüm kadınlar bu hapları kullanabilir. Genelde gebeliği önlemek amacıyla kullanılmalarının yanında adet düzensizliğini ve adet öncesi dönemde yaşanan gerginlikleri ortadan kaldırmak, bazı fonksiyonel yumurtalık kistlerini tedavi etmek ve kısırlığın sebeplerinden biri olarak kabul edilen rahim, yumurtalık ve tüpleri içine alan iltihabi durumlara karşı önlem almak amacıyla da kullanılabilir. Ayrıca çeşitli araştırmalar doğum kontrol hapı kullanımı ile dış gebelik oluşma riskinin azaldığını ve yumurtalık ile rahim kanserinin daha az görüldüğünü ortaya koymuştur. Diğer bir avantajı da, adetin erkene alınması veya daha ileri tarihe kaydırılması istenen durumlarda doktorunuza danışarak bunun sağlanabilmesidir.
Her ilaç gibi doğum kontrol hapları da bazı yan etkilere yol açabilir. Özellikle hapların alınmaya başladığı ilk dönemlerde ortaya çıkan şikayetler, hapların hemen bırakılmasını gerektirir. Şiddetli baş ağrısı, migren nöbetleri, görme bozuklukları, göğüs ağrısı, şiddetli bacak ağrısı, ani sarılık gelişmesi gibi durumların yanı sıra ağır kazalar sonrası ve büyük ameliyatlar öncesinde ilaç kullanımına son verilmesi yerinde olur. Ayrıca damar tıkanıklığı olan hastalar, kontrol altına alınmayan yüksek tansiyon ve diyabet rahatsızlığı olanlar, ağır karaciğer hastalığı olanlar, gebeler ve gebe olduğu yönünde şüphe duyan kişiler, kötü huylu tümörü olanlar, vajinal kanama geçirenler ile 35 yaşın üzerindeki bayanlar ve sigara kullananlar doğum kontrol hapları kullanımında doktorlarının tavsiye ettiği adımlara harfi harfine uymalıdırlar.
Güncellenme Tarihi: 8 Haz 2022, 15:02
Bu içerik, Atakent Sağlık Grubu Tıbbi Yayın Kurulu’nun onayı ile yayınlanmıştır. Sayfada yayınlanan içerikler kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır ve sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi edici sağlık hizmetine yönelik içerikler bulunmamaktadır. Doğru tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Sayfa dilini değiştir:
English (İngilizce)