Günden güne hızla çoğalan sporcu sakatlanmalarında uygulanan rehabilitasyonun öncelikli amacı sporcuların durumunu düzeltmek ve fonksiyonel kayıpların giderilmesini sağlamaktır. Rehabilitasyon ile sakatlanma ve sakatlanma sonrası dönemde az hareket etmeye bağlı olarak ortaya çıkan sorunları önlemek mümkündür. Rehabilitasyonu sporcunun durumuna göre özel olarak programlarken sakatlanan bölge, spor branşının niteliği, sporcunun yaşı, performans düzeyi ve yaralanmadan sonra oluşabilecek fiziksel kondisyon kaybı gibi durumlara dikkat etmek gerekir.
Sporcunun özelliklerine göre belirlenecek rehabilitasyonda ilk 24 – 48 saatlik dönemde buz uygulaması ve istirahat ile enflamasyon önlenmeye çalışılır. Tedavinin başlarından itibaren eklem hareketleri yaparak eklem hareket açılımının korunması sağlanmalıdır. Kas gücünü geliştirmek için izometrik, izotonik, eksantrik, izokinetik egzersizler yapılmalıdır. Kassal dayanıklılığı arttırmak için ise sık tekrarlı egzersiz programlarının uygulanmasına ihtiyaç vardır. Alt ekstremiteler için koşu, bisiklet, üst ekstiremiler için yüzme ve su içinde egzersizler önerilir. Bu uygulamalarla birlikte bandajlama (koruma bandajı, destekleme bandajı, tespit bandajı), soğuk tedavi, sıcak paketler, sıcak banyo, nemli sıcak kompresler, vücudun kısmen veya tamamen sarılması gibi değişik şekillerde uygulanabilecek ısı tedavisi, kan ve lenf akımını uyarmak, sinir uçlarını harekete geçirmek, sinirleri yatıştırmak, zararlı vücut maddelerinin vücuttan atılmasını kolaylaştırmak, dokuların şişme kalınlaşmasını gidermek için yumuşak dokulara yapılacak masaj tedavisi ve egzersiz tedavisi rehabilitasyona dahil edilmelidir.
Genellikle ihmal edilse de spor yaralanmalarında uygulanan fizik tedavinin en önemli kısmı egzersiz tedavisidir. Egzersizlerin ihmali, iyileşmenin uzaması ve sporcunun spora dönüşünün gecikmesine yol açar. Egzersiz uygulamasında, egzersiz hareketlerinin ağrısız olması ve zorlanmadan kaçınılmasına, egzersizin ağrı ve yorgunluk sınırını aşmamasına, günde 1 defa uygulanacak uzun süreli egzersiz yerine 3-4 kez kısa süreli egzersiz yapılmasına dikkat edilmelidir. Egzersizin tipi, spor branşına uygun olmalı ve sakatlığa göre egzersizin cinsi, süresi, şiddeti, niteliği, ritmi ve zamanlaması belirlenmelidir. Denge ve Koordinasyon egzersizleri, probriosepsiyonu artırmaya yönelik egzersizler, uygun saha programları ile birleştirildiğinde spora dönüş ( bireysel veya takım sporları) hızlanmaktadır. Tek başına fizik tedavi ve rehabilitasyon olmamalıdır. Vücudumuzda kas gücü, dengesi, probriosepsionu, esnekliği, performansı hepsi bir arada hesaplanarak rehabiliasyonu ve spora dönüşü hesaplanmalıdır. Sporcunun tüm bu ihtiyaçları değerlendirilerek program oluşturulmalıdır. Genelde sakatlık sonrası rehabilitasyonda eksik kalan kısım bu durumdur. Birinde veya birkaçında eksiklik olması yinelenen sakatlıkların olmasına veya spora dönüş süresinin uzamasına neden olacaktır.
Güncellenme Tarihi: 7 Haz 2022, 13:57
Bu içerik, Atakent Sağlık Grubu Tıbbi Yayın Kurulu’nun onayı ile yayınlanmıştır. Sayfada yayınlanan içerikler kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır ve sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi edici sağlık hizmetine yönelik içerikler bulunmamaktadır. Doğru tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Sayfa dilini değiştir:
English (İngilizce)