cagri-merkezi-icon.png

Diş Eti Çekilmeleri Başarılı Bir Şekilde Tedavi Edilebilir

Diş eti sınırının mine seviyesinin altına düşerek kök yüzeyinin açılmasına sebep olması anlamına gelen ‘Diş Eti Çekilmesi’ , genç yaşlı ayırt etmeden tüm bireylerde görülebilen bir rahatsızlıktır. Dişleri yanlış şekilde, sertçe ve günde 3 defadan fazla fırçalamak, dişlerdeki yer değişikliği, diş eti hastalıkları ile hatalı dolgu ve kaplamalar diş eti çekilmesine neden olan sebeplerdir. Diş eti hastalıkları, diş etinde meydana gelen iltihabi rahatsızlıklardır. Diş etinde oluşan iltihap dişi çevreleyen kemik dokusunda erimeye neden olarak kemik dokusunun çekilmesine sebep olur. Bunu takip eden diş eti dokusunda ise diş eti çekilmesi meydana gelir.

Diş eti çekilmesi, yanlış fırçalamaya bağlı olarak plak oluşumuna, kök çürüklerine, diş hassasiyetine ve çeşitli estetik sorunlara yol açar. Eğer diş eti sınırı belli seviyenin altına düşer ve dişi çevreleyen doku tamamen ortadan kalkarsa, diş kayıplarının yaşanması muhtemeldir.

Diş eti çekilmeleri, oluşma nedenine göre çeşitli şekilde tedavi edilebilir. Diş eti üzerinde meydana gelen hasar, o bölgeye dolgu yapılarak veya dişi kaplayarak tedavi edilir. Bu yöntemle, aynı sebeple oluşmuş hassasiyet sorununu tedavi etmek de mümkündür. Dişlerin ön bölgelerinde meydana gelen ve estetik sorun yaratan diş eti çekilmeleri ile hastalığın ilerlediği durumlarda diş eti cerrahisine başvurulur. Cerrahide uygulanan iki yöntem vardır. İlk yöntemde  hastanın damağından alınan greft adlı parçanın, çekilmenin olduğu bölgeye uygulanması esastır. İkinci yöntemde ise, eğer çekilme olan bölgenin yanında sağlam doku varsa, bu dokunun çekilme olan bölgenin üzerine kaydırılması ile kapatılarak tedavi edilmesi sağlanır. Diş eti cerrahisi esnasında ağrı meydana gelmez. Sonrasında ise ağrı kesicilerin kullanılması yeterli olur.  Diş eti tedavisinde son yıllarda yapılan yeniliklerle, greftleme operasyonlarında artık birçok vakada hastadan alınan greftler yerine yapay greftler kullanılır hale gelmiştir. Bu gelişme ile tedavi sonrasında oluşan konforsuzluğu ortadan kaldırmak mümkündür. Kaydırma operasyonlarında kullanılan mine matrix proteinli esaslı jeller ise tedavilerin başarı oranını yükseltmektedir.

 

 

 

Güncellenme Tarihi:  2 Haz 2022, 09:45

Bu içerik, Atakent Sağlık Grubu Tıbbi Yayın Kurulu’nun onayı ile yayınlanmıştır. Sayfada yayınlanan içerikler kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır ve sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi edici sağlık hizmetine yönelik içerikler bulunmamaktadır. Doğru tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz

 

Sayfa dilini değiştir: English (İngilizce)

Sağlık Rehberi

EMDR Terapisi Nedir?

EMDR Terapisi, güçlü bir psikoterapi yöntemi olan göz hareketleriyle sistematik duyarsızlaştırma ve yeniden işleme çift yönlü uyarımlarla travmatik anının yeniden işlenmesini sağlayarak işlenmemiş anının yaşama daha uygun bir şekilde kaydedilmesini…

Sınav Kaygısı

Sınav Kaygısı Ne İle İlişkilidir? Bireyin sınava yüklediği anlamlar, sınavla ilgili zihinde oluşturulan imaj, sınav sonrası duruma ilişkin atıflar ve sınav sonrası elde edilecek kazanımlara verilen önem sınav kaygısı oluşumu…

Eklem ve Kas Hastalıklarının Tedavisinde ACRS Serum Yöntemi

ACRS (otolog sitokin zengin serum), hastanın kendi kanından özel olarak geliştirilen bir serum bileşiğidir. İçeriğinde yenilenme sürecini destekleyen aktive edilmiş büyüme faktörleri ve bağışıklık sistemi hücreleri tarafından salınan moleküller (interlökinler)…

Şeker Hastalığı ve Ayak Yaraları

Diyabet, diğer ismiyle şeker hastalığı, çağımızın müzmin hastalıkları arasında ön sıralarda yer almaktadır. Besinlerle alınarak kana karışan şekerin vücutta yıkılarak enerjiye dönüştürülememesi hastalığın karakteristik özelliğidir. Böylelikle kanda dolaşan şeker idrar…