Cüzzam (Lepra), cüzzam mikrobunun deriyi ve sinir sistemini tutarak yayılmasıyla seyreden bir enfeksiyon hastalığıdır. Etkeni “verem” yani “tüberküloz” hastalığını yapan basille hemen hemen aynı türde mikrop olan “Mycobacterium leprae” basilinin yol açtığı kronik bir hastalıktır. M.Lepra çok yavaş çoğalır ve hastalığın inkübasyon periyodu beş yıl civarındadır. Lepra yüksek oranda infeksiyoz (bulaşıcı) değildir. Tedavi edilmemiş, enfekte hasta ile çok yakın ve sık temas edenlerle ağız ve burun yolu ile damlacık enfeksiyonu şeklinde bulaşır. Bebeklik çağından ileri yaşlara kadar herkeste görülebilir. Vücudumuzun bu mikroba karşı doğal bağışıklığı olmasına rağmen bazı bünyelerde bu direnç yeterli değildir. Hastalık yalnızca insandan insana yayılır.
Hastalığın spesifik belirtileri vardır. Vücutta zaman zaman kaşıntıya neden olan kepeksiz ve düzensiz lekelerin belirmesi, sık tekrarlayan burun kanamaları ve tıkanıklıkları, kol ve bacak sinirlerinde oluşan ağrılar, alt göz kapaklarının hareketsizleşmesi, diz ve dirseklerde yaraların oluşması ve yüzde beliren öden hastalığın en yaygın görülen semptomlarıdır.
Cüzzam hastalığının tedavisinde erken tanı hayati önem taşır. Teşhisi geç konulmuş ve tedavisi gecikmiş hastalarda 10 ila 15 yıl içerinde sakatlıklar meydana gelebilir. Aynı verem tedavisinde olduğu gibi en az üç ilaçtan oluşan bir kombine tedavi ile en çok 6 ay 1 yıl içinde hastalar tamamen tedavi edilmektedirler. Üstelik tedavi için gerekli olan ilaçları devlet ücretsiz sağlanmaktadır. Lepra tedavi edilebilir bir hastalıktır ve erken evrelerdeki tedavi sakat kalmayı önleyebilir.
Güncellenme Tarihi: 6 Haz 2022, 15:04
Bu içerik, Atakent Sağlık Grubu Tıbbi Yayın Kurulu’nun onayı ile yayınlanmıştır. Sayfada yayınlanan içerikler kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır ve sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi edici sağlık hizmetine yönelik içerikler bulunmamaktadır. Doğru tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Sayfa dilini değiştir:
English (İngilizce)