MALIGN (kötü huylu) kan hücrelerinin normalin üzerinde çoğalması ile kendini gösteren bir kanser türü olan ‘Lösemi’, çocukluk çağında görülen kanser vakalarında ilk sırayı oluşturur. Nedeni hakkında net bir bilgi olmasa da radyasyon, genetik yatkınlık ve böcek ilaçları gibi bazı kimyasallar ile kimi viral hastalıkların lösemiye neden olabileceği düşünülmektedir. Her yaş grubunda görülebilecek olan hastalık sıklıkla çocukluk çağında ortaya çıkar.
Löseminin tipik belirtileri iştahsızlık, zayıflama, kansızlık, kemik ağrıları, cilt altı kanamalarıyla oluşan kırmızı noktalar veya morarmalar, burun kanamaları, yorgunluk, ateş ve bazı nörolojik semptomlardır. Hastalık nedeniyle savunma mekanizması zayıflar ve ileri aşamada kırmızı kan hücresi eksikliğine bağlı olarak nefes darlığı oluşabilir.
Son yıllarda hastalığın tedavisinde önemli adımlar atılmıştır fakat hastalık nedeninin tam olarak bilinememesi sebebe yönelik tedaviyi zorlaştırmaktadır. Tedavi önceliği hastanın genel durumunu düzeltmeye yöneliktir. Bu noktada hastaya kan veya kanın içinde bulunan özel hücreleri vermek, enfeksiyon riskine karşı gerekli tedbirleri almak ve kullanılacak kemoterapi ilaçlarına karşı kalbi, karaciğeri ve böbrekleri korumak esastır. Lösemi, umutsuz bir hastalık değildir. Hastayı ve yakınlarını hastalık hakkında bilgilendirerek, iyi bir tedavi ve yüksek motivasyon ile lösemiyi % 95’lere varan oranda iyileştirmek mümkündür. Son zamanlarda uygun kemik iliği nakli ile çok iyi sonuçlar alınmakta ve hastalık şifa bulmaktadır.
Güncellenme Tarihi: 30 May 2022, 17:18
Bu içerik, Atakent Sağlık Grubu Tıbbi Yayın Kurulu’nun onayı ile yayınlanmıştır. Sayfada yayınlanan içerikler kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır ve sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi edici sağlık hizmetine yönelik içerikler bulunmamaktadır. Doğru tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz
Sayfa dilini değiştir:
English (İngilizce)