Sağlığınızın Gülümseyen Yüzü

cagri-merkezi-icon.png

KURUMSAL

Haberler

Çocuklarda Yüksek Ateş

Yüksek ateş, çocuklarda sık gözlenmekte ve hastaneye başvuru nedenlerinde ilk sıralarda yer almaktadır. Aileler için endişe verici bir durum olmasına rağmen, birçok duruma yönelik faydalı, sağlıklı ve vücudun fizyolojik bir yanıtıdır.

Ateş, vücut ısısının normalden fazla olmasıdır. Normal vücut ısısı 36.6-37.9°C arasında değişmektedir. Vücut ısısı ölçümü vücudun değişik bölgelerinden yapılabilmektedir (rektal, aksiller, kulak, alından). Genellikle rektal ateşoral ateşten 0.5°C, aksiller ateşten 1°C (Oral ateş ise aksillerden 0.5°C daha yüksek) daha fazla bulunmuştur. Eğer çocuğunuzun vücut ısısı; makattan ölçüldüğünde 38°C üzerinde, kulaktan ölçüldüğünde 37.8°C, koltuk altından ölçüldüğünde 37.2°C üzerinde ise, ateşli kabul edilebilir.

Aksiller (koltuk altı) ölçüm, yenidoğanlar dahil birçok yaş grubunda, pratik, güvenli ve tercih edilen bir yöntemdir. Çocuğun alnına dokunularak hissedilen vücut ısısı güvenilir olmayıp, termometreler elinizden daha hassas olup gerçek vücut ısısını ölçen cihazlardır.

Ateş aileler için oldukça endişe verici bir durumdur. Oysa çoğunlukla tehlikeli olmayıp, enfeksiyona karşı verilen yararlı bir cevaptır.

 

Ateşli Çocuk İçin Öneriler:

  1.  Ateş çocuklarda hızlı sıvı kaybına neden olmaktadır. Bu sebeple su ve diğer sıvı gıdalarla beslenme artırılmalıdır.
  2.  Koltuk altı, kasık, bacak araları ve alın gibi vücut bölgelerine ılık kompres uygulanması sağlanmalıdır.
  3.  Aşırı giysi giydirmeden kaçınılmalıdır ve ateşli çocuğun üzerine battaniye, yorgan gibi kalın örtüler örtülmemelidir.
  4. 38° C den daha düşük ateşlerin çoğunda eğer çocuğun genel durumu iyi ise ve çocuğun ateş ile alevlenen ek bir hastalığı yoksa ilaç ihtiyacı olmayabilir.
  5. 38,5°C üzerinde ateş mevcut ise çocuğunuzun yaşı ve kilosuna uygun dozda ateş düşürücüler verilebilir. Çocuğunuzun yaş ve kilosuna göre uygun dozu bilmiyorsanız, doktorunuza danışmanız gerekmektedir

 

Hekime Ne Zaman Başvurulmalı?

  1. Çocuğunuz üç aydan küçük ise,
  2. Çocuğunuzun dirençli ateşi varsa ve 40°C üstünde ise,
  3. Çocuğunuzda kasılma, havale, bilinç değişikliği varsa,
  4. Çocuğunuzun beslenmesinde bariz azalma varsa ve genel durumu bozuluyorsa,
  5. Karın ağrısı, baş ağrısı, kusma ya da eklemlerde ağrı ve yürüme güçlüğü varsa,
  6. Çocuğunuzda solunum sıkıntısı varsa ve nefes almada zorluk çekiyorsa,
  7. Çocuğunuzun vücudunda çeşitli şekillerde döküntüler varsa,
  8. Ateşi 48 saatten daha uzun sürüyorsa ve ateş düşürücü ilaçlarla düşmüyorsa mutlaka çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanına başvurmalısınız.

 

Güncellenme Tarihi: 14 Tem 2022, 10:27

Bu içerik, Atakent Sağlık Grubu Tıbbi Yayın Kurulu’nun onayı ile yayınlanmıştır. Sayfada yayınlanan içerikler kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır ve sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi edici sağlık hizmetine yönelik içerikler bulunmamaktadır. Doğru tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

Sayfa dilini değiştir: English (İngilizce)

Sağlık Rehberi

EMDR Terapisi Nedir?

EMDR Terapisi, güçlü bir psikoterapi yöntemi olan göz hareketleriyle sistematik duyarsızlaştırma ve yeniden işleme çift yönlü uyarımlarla travmatik anının yeniden işlenmesini sağlayarak işlenmemiş anının yaşama daha uygun bir şekilde kaydedilmesini…

Sınav Kaygısı

Sınav Kaygısı Ne İle İlişkilidir? Bireyin sınava yüklediği anlamlar, sınavla ilgili zihinde oluşturulan imaj, sınav sonrası duruma ilişkin atıflar ve sınav sonrası elde edilecek kazanımlara verilen önem sınav kaygısı oluşumu…

Eklem ve Kas Hastalıklarının Tedavisinde ACRS Serum Yöntemi

ACRS (otolog sitokin zengin serum), hastanın kendi kanından özel olarak geliştirilen bir serum bileşiğidir. İçeriğinde yenilenme sürecini destekleyen aktive edilmiş büyüme faktörleri ve bağışıklık sistemi hücreleri tarafından salınan moleküller (interlökinler)…

Şeker Hastalığı ve Ayak Yaraları

Diyabet, diğer ismiyle şeker hastalığı, çağımızın müzmin hastalıkları arasında ön sıralarda yer almaktadır. Besinlerle alınarak kana karışan şekerin vücutta yıkılarak enerjiye dönüştürülememesi hastalığın karakteristik özelliğidir. Böylelikle kanda dolaşan şeker idrar…