Genellikle üşütme olarak adlandırılan durum, gerçekte bir bağırsak enfeksiyonu olan akut gastroenterittir. Gastroenterit, genellikle viral enfeksiyonlardan kaynaklanır. Bakteriler de bu hastalığa neden olabilir. Akut gastroenterit çocuğunuzda sulu dışkılama, dışkılama sayısında ve sıklığında artma, kusma, karın ağrısı, ateş, halsizlik, uyku hali, uyuşukluk, huzursuzluk, gözyaşı gelmeden ağlama, dışkıda kan ve kötü koku, idrar çıkışında azalma, ağız ve cilt kuruluğu gibi semptom ve
bulgulara neden olabilir.
Hastalığın ilk birkaç günü çocuk ve aile için zorlu olabilmektedir. Bu süreci daha kolay atlatabilmeniz için aşağıda yer alan önerileri dikkate alabilirsiniz:
- Akut gastroenteritte en büyük tehlike dehidratasyon, bir diğer ifade ile sıvı kaybı ve sıvı kaybının neden olduğu sonuçlardır. Dehidratasyon ve tehlikeli sonuçlarından korunmak için çocuğunuzun bolca sıvı tüketmesini sağlayın.
- Tuz ve mineralleri içeren oral dehidratasyon sıvısı olarak adlandırılan solüsyonları hekiminize danışarak eczaneden alabilirsiniz.
- Bebeğiniz anne sütü alıyorsa emzirmeye devam edin.
- Çocuğunuzun bu süreçte şekerli-paketli gıdalara biraz ara vermesini sağlayın.
- Patates, yoğurt, pilav, ekmek, muz gibi gıdalarla bu sürecin daha kolay atlatılabilmesini
sağlayabilirsiniz. - Hekiminize muayene olmadan ve danışmadan ilaç kullanmaktan kaçının.
Hekiminize ne zaman başvurmalısınız?
- Çocuğunuzun beslenmesinde ve sıvı alımında ciddi azalma başladıysa,
- Tekrarlayan kusmalar varsa,
- Gözyaşı gelmeden ağlıyorsa,
- Ağız kuruluğu var ise,
- Gaitada kan gördüyseniz,
- Bebeğinizin bıngıldağında çökme saptadıysanız,
- Uyku hali ve uyuşukluk başladıysa,
- Çocuğunuzun sıvı kaybı riskini artıran ek bir hastalığı olması gibi çeşitli durumlarda hekiminize başvurmalısınız.
Güncellenme Tarihi: 15 Haz 2022, 16:05
Bu içerik, Atakent Sağlık Grubu Tıbbi Yayın Kurulu’nun onayı ile yayınlanmıştır. Sayfada yayınlanan içerikler kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır ve sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi edici sağlık hizmetine yönelik içerikler bulunmamaktadır. Doğru tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Sayfa dilini değiştir:
English (İngilizce)