Ağız ve diş bakımı, bebeklik çağında ilk süt dişinin görülmesi ile başlar. İlk dişlerin ağız içinde görülmesi ile birlikte diş çürüğünün erken tanısı ve koruyucu işlemler açısından senede iki kez düzenli olarak diş hekimine muayene olmak önemlidir. Bebeklerin ilk süren süt dişleri ebeveyn tarafından temiz nemli bir tülbent ya da çok yumuşak bir fırça ile gece yatmadan önce ve varsa gece beslenmelerinden sonra macunsuz olarak temizlenmeli, en azından bebeğe su içirilerek dişinin temizlenmesi sağlanmalıdır. Çocuklarda süt dişlerinin ağız içinde tamamlanması ile birlikte 3 ile 4 yaş arasında, koruyucu diş tedavi uygulamaları açısından diş hekimine götürülmelidir. Dişler üzerine uygulanan yerel florür uygulamaları diş çürüklerine karşı korunmada uygulanan koruyucu yöntemlerdendir. Çocuğun çürük riskinin durumuna göre yılda 2-4 defaya kadar bu uygulama yapılabilir. 4 yaşından itibaren çocuklar kendi başına bezelye tanesi büyüklüğünde çocuk diş macunu ile dişlerini fırçalamalıdır ancak, ebeveynin örnek oluşturabilmesi için diş fırçalamanın birlikte yapılmasına dikkat edilmelidir. Çürük riskinin fazla olduğu durumlarda, 6 yaşından itibaren yerel florür uygulamalarına ek olarak çocuklarda florür gargara kullanımını da uygulanabilir.
Dişler düzenli olarak fırçalanmadığında dişler üzerinde oluşan diş plağı dişe yapışık halde bulunduğu için bunlar sadece diş fırçalama ile uzaklaştırılabilir. Dişler fırçalanmadığında üzerinde oluşan bakterileri barındıran diş plağı, diş etinde sorunlara ve diş çürüklerine yol açar. Bu nedenle 7 yaşından itibaren çocuklar bezelye tanesi büyüklüğünde yetişkin diş macunu ile kendi başına diş fırçalamaya başlamalıdır. Diş fırçalama sırasında diş fırçası dişlerin mevcut beş yüzeyinden üçünü temizlemekte ve kalan iki yüzey yani dişlerin birbirine bakan ara yüzeyleri ancak ara yüz temizlik ajanları dediğimiz ara yüz fırçası ve diş ipi ile temizlenebilmektedir. 12 yaşından itibaren çocuklara, diş ara yüzeylerinin durumlarına göre doğru ara yüz temizlik ajanı önerilmeli ve mutlaka kullanımı pratikte gösterilmelidir.
Periodontal hastalıklar, kardiyovasküler hastalıklara, pulmoner hastalıklara ve bebeklerde erken doğum ve düşük doğum ağırlığına da yol açabilir. Sigaranın periodontal hastalığın şiddetini arttırdığı ve tedavi sonuçlarını değiştirdiği de unutulmamalıdır. Periodontal hastalık hiçbir bulgu vermeden de ileri safhalara ulaşabilir. Bu nedenle düzenli aralıklarla diş hekimi kontrolleri son derece önemlidir.
Güncellenme Tarihi: 2 Haz 2022, 09:29
Bu içerik, Atakent Sağlık Grubu Tıbbi Yayın Kurulu’nun onayı ile yayınlanmıştır. Sayfada yayınlanan içerikler kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır ve sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi edici sağlık hizmetine yönelik içerikler bulunmamaktadır. Doğru tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz
Sayfa dilini değiştir:
English (İngilizce)