Beyin damarı anevrizması beyin damar yapısında kalıcı özellikte bir balonlaşmayı ifade eden durumlardır. Çeşitlere ayrılan anerizmaların en yaygın görülen türü doğuştan gelen bir takım bozuklukların üzerine sonradan eklenen ve kan akışını etkileyen faktörlerle ortaya çıkan, sıklıkla çok ağır bir klinik durum olan spontan subaraknoid kanama (SAK) tablosuna yol açan anevrizmalardır.
Beyin anevrizmaların çoğu doğuştan gelse de ortaya çıkışı genelde 40-60 yaş arasındadır ve beraberinde ağır bir beyin kanaması (Spontan Subaraknoid Kanama – SAK) görülür. Bununla birlikte ani, daha önce hiç yaşanmamış derecede şiddetli, hiçbir şekilde hafiflemeyen, ısrarcı baş ağrısı oluşur. Böylesi durumlarda uygulanacak çağdaş tedavi, hastayı olabildiğince erken dönemde yoğun bakım ünitesine alarak ilk dakikalardan itibaren tüm hayati fonksiyonların kontrol altına alınmasıdır. Böylece beyin korunup, beyin damarlarının anjiyografisi ve tüm ileri incelemeleri tamamlanarak yüksek standartları gerektiren cerrahi tedavi uygulanabilir. Bu yaklaşım ile hastada kanamanın oluşturduğu beyin hasarına çok erken müdahale edilebilmekte, anevrizmanın yeniden kanaması riski önlenmekte ve kanama ile başlayan ve ayrı bir anayoldan yürüyerek beynin ilave hasar görmesine neden olan süreç kırılmakta, gelişecek diğer ciddi komplikasyonlar oluşmadan ortadan kaldırılmaktadır.
Güncellenme Tarihi: 2 Haz 2022, 13:30
Bu içerik, Atakent Sağlık Grubu Tıbbi Yayın Kurulu’nun onayı ile yayınlanmıştır. Sayfada yayınlanan içerikler kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır ve sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi edici sağlık hizmetine yönelik içerikler bulunmamaktadır. Doğru tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz
Sayfa dilini değiştir:
English (İngilizce)