Belimizde bulunan beş adet omurga kemiğinin arasında, omurganın hareketliliğine katkıda bulunan ve omurga üzerine binen yükün dengeli dağılımına yardımcı olan disk adlı kıkırdak yapılar vardır. Çeşitli sebeplerle disk kapsülü yırtılırsa, çekirdek dışarı çıkarak bacağa giden sinir köklerini sıkıştırır ve bel fıtığı diye isimlendirdiğimiz şiddetli bel ve bacak ağrılarına yol açan hastalık oluşur.
Bel fıtıkları, cerrahi müdahale (%5) ve konservatif (ameliyatsız) tedavi (%95) uygulamalarıyla iyileştirilir. Büyük bir çoğunluğu cerrahi müdahale gerekmeksizin tedavi edilebilir. Öncelikle konservatif tedaviye başlamak, hastayı yakından takip etmek ve hastalığın seyri ile tedavinin sonucuna göre karar vermek uzmanlarca en akılcı yol olarak ifade edilir. Konservatif tedavi yöntemleri arasında ilaçla tedavi, fizik tedavi uygulamaları (sıcak uygulamalar, elektrik akımları, ultrason uygulamaları, lazer vb), lokal enjeksiyonlar, manipülasyon uygulamaları, egzersiz fizyoterapisi en sık uygulanan seçeneklerdir. Elektriksel tedaviler ve sıcak uygulamalar dokunun kanlanmasının artırılmasında, kas spazmının ve bel ağrısının azaltılmasında etkili olan yöntemlerdir. Çekme tedavisi olarak bilinen traksiyon ise fıtığın bir miktar geri itilmesi ve kas spazmının azaltılmasında faydalıdır. Elle uygulanan bir tedavi olan manuel terapi eklemlerin birbiri üzerinde kaydırılması ve esnetilmesi esasına dayanır. Mekanik kökenli bel fıtıkları ve bel ağrısında doğru uygulandığı taktirde iyi sonuçlar vermektedir.
Son yıllarda fıtık tedavisinde daha başarılı sonuçlar veren yeni fizik tedavi yöntemleri de geliştirilmiştir. Bu gelişmeler sayesinde bel ve boyun fıtığı hastalarının ameliyata yönlendirilmesine büyük oranda gerek kalmamaktadır. Uygulanacak fizik tedavinin hastaya özgü olarak hazırlanması gerekir. Tedaviye ek olarak işyeri ve günlük yaşam aktivitelerinde yapılması ya da yapılmaması gereken şeyler anlatılması tedavideki başarı açısından önemlidir. Tedavinizin yüksek oranda fayda sağlaması için ağır yük kaldırmamaya özen gösterin eğer yük kaldırmak gerekiyorsa uygun pozisyonda ve ağrı olmayacak şekilde yapmaya çalışın. Aksi halde bel fıtığınız ve bel ağrınız kötüleşebilir. Oturur pozisyondayken belinizi bir yastık ile desteklemeye gayret edin. Ağrılı dönemde mekik çekmek, ağırlık kaldırmak gibi ağır spor aktivitelerinden uzak durulmalıdır. Ağrı geçtikten veya azaldıktan kademeli olarak sportif faaliyetlere dönülebilir
Güncellenme Tarihi: 7 Haz 2022, 13:50
Bu içerik, Atakent Sağlık Grubu Tıbbi Yayın Kurulu’nun onayı ile yayınlanmıştır. Sayfada yayınlanan içerikler kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır ve sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi edici sağlık hizmetine yönelik içerikler bulunmamaktadır. Doğru tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Sayfa dilini değiştir:
English (İngilizce)